El sorprenent (i profitós) vincle de Vox amb l'Iran i els mujahidins

El partit d'extrema dreta va rebre finançament d'un grup opositor iranià d'inspiració anticapitalista l'any 2014 i Vidal-Quadras va ajudar a una organització considerada com a terrorista d'aquell país

07 de gener del 2019
Actualitzat a les 19:37h
Santiago Abascal, Alejo Vidal-Quadras i Ariadna Hernández, en una imatge d'arxiu
Santiago Abascal, Alejo Vidal-Quadras i Ariadna Hernández, en una imatge d'arxiu | ND
La irrupció de Vox al parlament andalús i les propostes que aquest partit d'extrema dreta està posant sobre la taula per facilitar el govern PP-Cs han sacsejat la política espanyola. Però la formació ultra té un passat lluny dels focus mediàtics, un passat que, malgrat el seu tarannà xenòfob el connecta amb l'Iran (acusació que sovint ha de sentir Pablo Iglesias, líder de Podem, per part de la dreta) i amb els mujahidins.

Vox no amaga el seu tarannà xenofòb. De fet, en fa gala constantment i aposta per deportacions massives d'immigrants. És per això que sorprèn encara més la relació que el partit va tenir amb l'oposició iraniana del Consell Nacional de Resistència Iraniana (CNRI) i, més concretament, amb l'Organització Iraniana del Poble Mujahidin (PMOI, per les seves sigles en anglès). Tot plegat es remunta a l'any 2014, quan Vox era irrellevant a Espanya però tenien un suport econòmic sorprenent malgrat no tenir representants institucionals.

Mig milió d'euros "anticapitalistes"

Com explicava fa uns dies aEl PaísEnrique Cabanas, gerent de Vox l'any 2014, la formació es va finançar gràcies a les donacions del CNRI, un grup d'exiliats iranians d'inspiració anticapitalista, que van fer "milers d'aportacions d'entre 200 i 5.000 euros" al partit que ara dirigeix Santiago Abascal i que aleshores encapçalava l'exdirigent del PP Alejo Vidal-Quadras. En total, mig milió d'euros provinents de l'oposició iraniana.

Més enllà del difícil encaix entre els postulats de Vox i acceptar sense miraments els diners de l'oposició iraniana, és rellevant també la relació que manté el CNRI amb el PMOI. El PMOI (o MEK, Mojahedin-e Khlaq) és el braç armat del CNRI i durant anys va ser considerat un grup terrorista per part dels Estats Units, la Unió Europea i el Canadà. Aquesta designació es va aixecar l'any 2009 a Europa i tres anys més tard als EUA i al Canadà. A dia d'avui, l'Iran i l'Iraq encara consideren el PMOI un grup terrorista. 

I qui va contribuir a treure de la llista d'organitzacions terroristes el PMOI? Aleix Vidal-Quadras. Qui va ser president de Vox va estar 13 anys fent lobby per la rehabilitació d'aquesta organització. Segons explicava el mateix Vidal-Quadras l'any 2014 a EstrellaDigital, va començar a treballar amb aquest grup l'any 2000. Des d'aleshores, l'exdirigent popular va treballar per aconseguir que el CNRI -segons molts experts, el braç polític del PMOI- sortís de la llista de grups terroristes i es convertís en una alternativa legitima d'oposició a l'Iran. 

La decisió dels EUA i la UE va arribar, com afirma El País, després d'una campanya de suports polítics per persuadir Washington i Brussel·les i convèncer-los que l'organització renunciava a la violència.