Ja són cinc els treballadors del metro de Barcelona afectats per l’amiant

“L’empresa no ha reconegut res i continuo fent la mateixa feina que feia fins ara”, explica a NacióDigital un dels dos empleats afectats, que ja sap que s'haurà de sotmetre a controls mèdics periòdics

Metro de Barcelona
Metro de Barcelona | Adrià Costa
07 de gener del 2019
Actualitzat a les 21:42h
Ja són cinc els membres del metro de Barcelona que han patit afectacions de salut per culpa de l’amiant, tal com ha informat aquest vespre TV3, ampliant la informació de NacióDigital, que havia confirmat dos casos. És el balanç de les primeres revisions mèdiques fetes als empleats de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) després que l’empresa detectés la substància cancerígena en 93 vagons i diverses instal·lacions del metro.

Els dos primers casos han estat revelats pel sindicat CCOO, que ja ho ha comunicat a la resta d’organitzacions amb representació al comitè d’empresa. Fonts del sindicat consultades per NacióDigital asseguren que per ara no denunciaran l’empresa metropolitana però que no descarten iniciar accions legals més endavant, en funció del balanç final de les revisions mèdiques, que encara no han acabat.

Revisions mèdiques a la plantilla

Les mateixes fonts sindicals es mostren crítiques amb TMB. "Hem passat d’escoltar que no hi havia amiant enlloc a veure que hi ha amiant a tot arreu, fins i tot als fusibles”, etziben.
En aquest sentit, TMB ha mantingut sempre que la presència d’amiant al metro no suposava cap risc per a la salut dels treballadors.

Tot i això, després de detectar les primeres mostres d’amiant es va activar un pla de reconeixements mèdics per a 543 persones. Era la xifra de treballadors que, segons l’empresa, havia treballat als departaments de Material Mòbil, Senyals i Comunicacions, Tramvia Blau i Manteniment d'Estacions al llarg de la seva vida laboral.

Finalment, les revisions mèdiques es van fer extensives al conjunt de la plantilla i tot el personal de TMB té dret a sotmetre’s a proves per detectar malalties respiratòries. Tot i això, la presidenta de TMB i regidora de Mobilitat a l’Ajuntament, Mercedes Vidal, va tornar a descartar que hi hagués cap possibilitat d’afectacions per a la salut dels treballadors.

"L’empresa no ha reconegut res"

NacióDigital ha pogut contactar amb un dels treballadors a qui han detectat afectacions de salut per l’amiant. Treballa al metro des de l’any 2000, és afiliat de CCOO i prefereix mantenir l’anonimat.

"Quan parles amb els metges de TMB li treuen importància, però l’empresa m’ha derivat a l’Hospital de la Vall d’Hebron i allà em faran un seguiment anual", explica. En el seu cas, l'informe mèdic, al qual ha tingut accés aquest diari, reflecteix la presència d'engruiximents a la pleura, la membrana que recobreix els pulmons. Es tracta d’un tipus d’afectació benigna que no necessàriament ha de produir símptomes en la persona afectada. Ara bé, els engruiximents de la pleura representen un risc de contraure malalties més greus.

Aquest treballador afectat critica TMB per la seva falta de resposta després del resultat de la seva revisió mèdica. "L’empresa no ha reconegut res i continuo fent la mateixa feina que feia fins ara", explica. "D'altra banda, tot i que l'informe no ho detalla, els metges sí que reconeixen que la causa de les afectacions és l'amiant", afegei.

Segons ell, el seu contacte amb l’amiant s’ha produït per la tasca com a tècnic de manteniment. Primer, amb la manipulació de mataguspires, l’eina que cobreix l’espurna que generen els cables del tren quan fan contacte. Després, amb el contacte amb la pintura que recobreix la part inferior de sota els trens de la línia 1.

Per ara, el treballador posa en mans del sindicat la possibilitat de denunciar TMB, però no descarta iniciar accions conjuntes amb altres treballadors un cop se sàpiguen els resultats de totes les revisions mèdiques.
 

Un comboi del Metro de Barcelona. Foto: Adrià Costa



Resultats segons les "estimacions"

Per la seva banda, fonts de TMB al·leguen motius de "confidencialitat" sobre el procediment mèdic per no valorar la denúncia dels dos treballadors. "S'han fet revisions i s'han dissenyat els plans de seguiment corresponents en funció dels resultats", afegeixen. 

Les mateixes fonts asseguren que els resultats apareguts corresponen a les "estimacions" fetes per l'empresa abans de les revisions i defensen que fins ara no s'han detectat patologies "greus" a cap treballador. 

Segons TMB, 600 empleats ja s'han sotmès a revisions mèdiques i l'empresa preveu que se'n facin a més de 800 treballadors, tot i que no és una xifra tancada. En aquest sentit, argumenten que si es descobreixen nous elements amb presència d'amiant, el nombre de treballadors que s'hauran de sotmetre a revisions creixerà.

D'altra banda, TMB assegura que s'han pres mesures de seguretat perquè els darrers elements amb amiant detectats, com aïllants, pintura o filtres, no suposin un risc per a la salut.
Arxivat a