La nova plaça de les Glòries es començarà a veure al març

L'Ajuntament preveu que la Clariana del Parc de la Canòpia i la reurbanització del primer tram de la Meridiana estiguin enllestides d'aquí a dos mesos

Una de les vistes que hi ha des del nou mirador de les Glòries
Una de les vistes que hi ha des del nou mirador de les Glòries | Andreu Merino
07 de gener del 2019
Actualitzat a les 14:27h
Les obres de la plaça de les Glòries de Barcelona avancen al ritme previst, segons l'Ajuntament. El consistori preveu que la construcció de la Clariana del Parc de la Canòpia i la reurbanització del primer tram de l'avinguda Meridiana, entre la plaça i el carrer Mallorca, estiguin enllestides el març.

La Clariana representa la primera fase del parc i actualment s'han executat el 59% de les obres previstes. Pel que fa a les obres a la Meridiana, ja s'han executat el 47% dels treballs previstos. Aquest dilluns, l'Ajuntament ha inaugurat un mirador a la plaça perquè els veïns puguin seguir el desenvolupament de les obres. "Creiem que la ciutadania té interès a comprovar la feina que es fa en un punt estratègic metropolità i de ciutat", ha afirmat la quarta tinenta d'alcaldia, Janet Sanz. 

Les obres que s'estan executant durant aquest mandat a la zona sumen un valor de 180 milions d'euros i s'emmarquen en l'acord Compromís per Glòries firmat el 2007 per l'Ajuntament i les entitats veïnals.

La reforma de la plaça es va reprendre el març del 2018, després que l'abril del 2017 l'Ajuntament decidís aturar-les. Aleshores es va rescindir el contracte a les empreses que estaven fent el túnel de les Glòries, investigades per presumpta corrupció en el cas 3%. Un dels arguments del consistori per aturar les obres també va ser el retard de 19 mesos en els treballs que acumulaven les empreses responsables.

Nova taula veïnal

En la inauguració del mirador, Sanz s'ha compromès a impulsar una taula veïnal per programar activitats al futur parc. "Volem fer barri i programar activitats comunitàries", ha assegurat.

La Clariana està projectada com una gran esplanada del Parc de la Canòpia. El parc està pensat com un grna pulmó verd on també hi haurà la rambla dels Encants, un espai dedicat al manteniment del parc, joc infantils, una àrea per a gossos i un espai per a activitats esportives.

Pensant en el tramvia

També es preveuen espais verds a l'avinguda Meridiana, amb espai per als vianants però també per al transport públic.  "Tota la feina està feta perquè hi pugui passar el tramvia", ha dit Sanz.

L'avís arriba després que de gener l'alcaldessa, Ada Colau, anunciés la voluntat de Barcelona en Comú per sotmetre de nou a votació la unió del tramvia per la Diagonal al ple de gener.

Els túnels, fins al 2021

D'altra banda, està previst que la infraestructura dels túnels viaris de les Glòries es posin en funcionament el 2021. Actualment s'han executat el 45% del projecte d'obres que engloben tres túnels.

Són el pas inferior dels túnels d'Adif que connecten l'Estació de França i Sants i la Meridiana, així com el pas inferior del túnel de la L1 del Metro.

Habitatges i equipaments

Pel que fa a l'habitatge, l'Ajuntament manté el compromís de construir 1.012 habitatges, la meitat dels quals seran públics. Per ara, el consistori ha aprovat el pla urbanístic de l'Illa Glòries, que preveu la construcció de 238 pisos destinats a lloguer públic i a dret de superfície, a través del qual l'adjudicatari adquireix la propietat de l'habitatge per un període de 75 anys però el sòl queda en mans de l'administració.

D'altra banda, Sanz també ha assegurat que l'Ajuntament ho té "tot a punt" per desenvolupar els equipaments públics de competència municipal. 
 
Arxivat a