Iceta reclama als independentistes suport als pressupostos enfront de «la dreta del 155 perpetu»

El líder socialista assegura que "el PSC perdria el respecte al Govern si rebutja uns comptes que són bons per a Catalunya"

El líder del PSC, Miquel Iceta, en roda de premsa.
El líder del PSC, Miquel Iceta, en roda de premsa. | Sara González
07 de gener del 2019
Actualitzat a les 16:38h
Miquel Iceta ha fet avui una defensa encesa dels pressupostos generals de l'Estat, en la compareixença feta després de la reunió de la comissió permanent del PSC. El líder socialista ha posat en valor el contingut social dels comptes elaborats per l'executiu de Pedro Sánchez, que es plasmarien en la millora de les pensions mínimes i no contributives, l'increment del sou dels funcionaris i l'increment del salari mínim, entre d'altres.

Iceta ha assenyalat que a Espanya s'obren dos escenaris polítics i les forces independentistes han de triar entre "la continuïtat d'un projecte dialogant que representa el govern socialista o una aliança de dretes que propugnaria un 155 perpetu".   

Sobre la posició avançada per Pere Aragonès dient que no donarien "un xec en blanc" als pressupostos, Iceta ha considerat "inversemblant" que les forces sobiranistes no donin suport a uns comptes que "són positius per als catalans". També ha saludat les paraules d'Aragonès com una obertura a la negociació: "Uns pressupostos mai són a canvi de res", ha sentenciat Iceta. "Que un govern rebutgi l'arribada de més inversions a Catalunya faria que el PSC li perdés el respecte", ha dit.  

Sobre la posició de Ciutadans reclamant un 155 indefinit, que avui ha tornat a reclamar,  el líder socialista ha afirmat que els que parlen tant de Constitució "farien bé de conèixer-la" i que el 155 només s'activa quan s'incompleix la legalitat. "El 155 no es va aplicar per derrotar l'independentisme sinó per fer complir la llei".

Les despeses de viatges, "una barbaritat"

Iceta ha considerat "una barbaritat" les despeses de 120.000 euros gastats per la presidència de la Generalitat en viatges a l'estranger, molts d'ells a Bèlgica, segons ha informat la cadena Ser. Iceta ho atribuït a "la ficció" de mantenir una estructura d'institucions republicanes al marge de la Generalitat. El primer secretari del PSC ha anunciat que preguntaran al Govern sobre aquestes "activitats de caràcter privat". "Que no estem en una República no cal que ho digui un mosso", ha afirmat amb ironia.

Sobre pactes de cara a les municipals amb Units per Avançar, ha manifestat la voluntat de tancar acords amb els democristians liderats per Ramon Espadaler, un acord que no es plasmaria en les europees, ja que tots dos partits formen part de famílies polítiques diferents.    

En defensa de Marc Artigau

Preguntat per l'actitud de Manuel Valls en la concessió dels premis Nadal i Josep Pla, en què va increpar la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, per no haver intervingut davant les paraules del guanyador, Marc Artigau, en defensa dels presos, Iceta ha fet una defensa de la llibertat d'expressió dels premiats. "Què era una de le premiades Teresa Cunillera?, ha preguntat, per afegir: "Ara ja sé perquè Manuel Valls va anar al sopar del premi Nadal".

El PSC ha presentat avui la nova edició renovada de la revista Endavant! (endavant.info), fundada el 1945 en tres llocs diferents: en algun lloc de Catalunya (funcionava en la clandestinitat), Mèxic i Tolosa de Llenguadoc. Es tracta d'un mitjà històric vinculat al socialisme català (aleshores al Moviment Socialista de Catalunya) que ara el PSC vol rellançar.