Els comuns desafien ERC a demostrar amb els pressupostos que no és «la Convergència del segle XXI»

Catalunya en Comú participarà de les mobilitzacions per demanar l'absolució dels presos polítics durant el judici

El portaveu dels comuns, Joan Mena, aquest dilluns
El portaveu dels comuns, Joan Mena, aquest dilluns | Sara González
07 de gener del 2019
Actualitzat a les 11:53h
L'any 2019 arrenca marcat per les negociacions de pressupostos i l'arrencada del judici de l'1 d'octubre. Els comuns són clau en els dos àmbits: el Govern els necessita per poder tirar endavant els comptes i el front antirepressiu és més fort amb la seva implicació. El portaveu de l'espai, Joan Mena, ha deixat clar que segueixen estant disposats a negociar els comptes, però demana a ERC que sigui capaç de demostrar que "no és la Convergència del segle XXI" comprometent-se amb una fiscalitat justa i progressiva. 

El vicepresident Pere Aragonès s'ha mostrat convençut en les darreres setmanes que els vuit diputats dels comuns acabaran aprovant uns comptes que, sosté, són "els més socials" que es podien fer amb les actuals circumstàncies. Mena, però, segueix insistint que no han vist cap document de proposta i que el seu suport passa perquè s'apugi l'IRPF a les rendes més altes. És per això que els comuns insten els republicans a fer valer el seu pes al Govern i els -"acompanyi a l'hora de garantir els drets dels més vulnerables". 

Mena també ha refermat el compromís dels comuns a l'hora de participar a les mobilitzacions per demanar la llibertat dels presos polítics i la seva absolució. "Seguirem estant al costat dels presos polítics. Només entendríem la seva absolució", ha assegurat. Ha puntualitzat que la seva formació participarà de les mobilitzacions que ja estan organitzant entitats com l'ANC i Òmnium en el format que considerin. 

Amb les enquestes en contra mentre Vox puja

Els comuns encaren el 2019 amb unes enquestes que apunten un descens tant del seu suport com el de Podem en un moment en què Vox creix. Mena ha fet una crida a combatre "el nacionalisme de les pors i de les vergonyes" per convertir el nou any en "esperança" a favor del canvi en les pròximes municipals i europees davant "els vents ultraconservadors que bufen a tota "Europa". Ha contraposat l'"avergonyiment" pel 155, el cas Gürtel i la irrupció de Vox al Parlament andalús amb l'esperança que, ha subratllat, suposen el moviment feminista del 8-M, la victòria de la moció de censura per fer fora a Rajoy i la recuperació de l'autogovern que va ser "robat" als catalans amb el 155, així com l'acord pressupostari "històric" de Podem amb el govern espanyol. 

Sobre els mals pronòstics dels comuns i Podem als sondejos, el portaveu de Catalunya en Comú ha recordat com Ada Colau va guanyar contra pronòstic les municipals del 2015 i com Xavier Domènech es va imposar també a dues eleccions generals a Catalunya, un escenari que no preveuen ara les enquestes. "Prenem nota. Continuarem treballant per ser una proposta engrescadora i atractiva", ha conclòs.