El Síndic proposa restriccions de circulació per reduir la contaminació a Barcelona

Rafael Ribó considera que algunes polítiques com el sistema de distintius ambientals de la DGT presenten ''serioses escletxes''

Senyalització de la Zona de Baixes Emissions, a la ronda de dalt de Barcelona.
Senyalització de la Zona de Baixes Emissions, a la ronda de dalt de Barcelona. | Adrià Costa
Redacció
04 de gener del 2019
Actualitzat a les 18:17h
El Síndic de Greuges de Catalunya ha emès aquest divendres una llista de recomanacions orientades a reduir la contaminació de l'aire de Barcelona i la seva conurbació. Rafael Ribó aposta per restriccions temporals de trànsit, millorar la xarxa de transport públic per facilitar les connexions entre els municipis de la perifèria i el centre de la ciutat o unificar els criteris pel que fa a les bonificacions i la gratuïtat. Segons Ribó, són mesures que incentivarien l'ús del transport públic en detriment del vehicle privat.

El Síndic també considera que l'actual sistema de distintius ambientals de la DGT presenta ''moltes escletxes'' com el cas dels vehicles dièsel. Per Ribó, Barcelona compleix just els límits legals europeus però incompleix molts dels límits de seguretat establerts per l'OMS. Així, proposa que caldria aplicar restriccions temporals de circulació, fomentar l'ús del vehicle elèctric, tancar l'accés al centre de la ciutat o aplicar una taxa diària dins de la ciutat, com ja fan ciutats com ara Londres, Oslo, Palerm, Estocolm o Milà.

També aposta per potenciar aparcaments d'enllaç tant a l'àrea metropolitana com en les entrades de la ciutat i incloure entre els vehicles que estan exempts temporalment de les restriccions de trànsit els que utilitzen els comerciants, sempre que siguin aptes d'acord amb la ITV.

Pel que fa a les mesures adoptades per l'administració, com les zones de baixes emissions, Ribó admet haver rebut nombroses queixes. Considera però, que no s'aprecia una ''voluntat'' de perjudicar les persones que es poden veure afectades per les restriccions de circulació. Ribó recalca que hi ha nombrosos estudis científics que vinculen la contaminació amb diferents malalties i amb un risc de mort prematura. 
Arxivat a