El CIS alimenta els temors del PSOE de Sánchez

El baròmetre evidencia el desgast dels socialistes i redueix el marge polític del president espanyol, pressionat pels barons en un any d'eleccions autonòmiques i municipals

Pedro Sánchez, durant la seva última compareixença del 2018
Pedro Sánchez, durant la seva última compareixença del 2018 | @desdelamoncloa
04 de gener del 2019
Actualitzat a les 18:34h
El darrer baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), fet públic aquest divendres, dona ales a tots els temors que envolten el PSOE i el govern de Pedro Sánchez. El sondeig ofereix un horitzó molt complex de la temperatura política de la societat espanyola, que alimenta els neguits de Moncloa, conscient de l'embat que planteja la dreta i l'extrema dreta. El CIS mostra un PSOE en clara primera posició, però amb una pèrdua respecte a l'anterior baròmetre (passa del 31,2% al 28,9% dels suports). Els socialistes se situen amb un marge de deu punts en relació al seu primer competidor -el PP, que es queda amb el 19,1% que tenia el novembre-, però els resultats donen ales als barons crítics amb l'estratègia de Sánchez. 

El CIS mostra un Pedro Sánchez que resisteix la pressió, però que es desgasta. No només pel fet que el PSOE recula, ni que sigui poc, sinó perquè la dreta creix. Ciutadans perd tres dècimes i es queda en un 17,9%, però la irrupció de Vox, amb un 3,7%, suposa un reforç del bloc ultraconservador. La formació d'extrema dreta va obtenir el 2,5% de la intenció de vot en l'anterior baròmetre, just abans de les eleccions andaluses del 2 de desembre. El CIS no fa previsió de com quedaria el Congrés, però amb aquest resultat el partit de Santiago Abascal té garantida la seva presència a l'hemicicle. Hi entraria amb força.

De les dades del baròmetre que són preocupants per a Pedro Sánchez en destaca la resposta a la pregunta de si es considera que la situació política a Espanya és millor ara que fa un any. Una majoria d'enquestats, el 47,9%, creu que està igual. Un 39,6% opina que ha empitjorat i només un 8,5% pensa que ha millorat. Els resultats articulen el malestar d'una part significativa de la societat espanyola.

El discurs (temorós) dels barons   

Amb els resultats del baròmetre, els barons territorials del PSOE, molts dels quals han d'afrontar les eleccions autonòmiques i municipals del maig, troben arguments. Els troba en l'erosió innegable -tot i que, de moment, controlada- de la marca socialista, que manté la condició de primera força per la divisió del vot de dreta en tres partits. Però també per una altra de les dades clau del baròmetre: Podem apareix en caiguda lliure, passant a un 14,9% dels suports i perdent més de 3 punts respecte l'anterior sondeig del CIS. Una dada rellevant que avisa el PSOE de la dificultat de trobar aliats per refer o mantenir l'actual majoria d'esquerres al Congrés (amb permís d'independentistes i PNB). Alguns barons territorials, més propers ideològicament a Ciutadans, ja han mostrat inquietud pel diàleg de Sánchez amb l'independentisme.

La via del mig, en qüestió

Amb el CIS a la mà, queda més oberta que mai la incògnita sobre la coherència de la via del mig que, davant la crisi catalana, ha apuntat Sánchez. Fins a on arribarà la política de Moncloa de diàleg i gestos? Els gestos s'han produït, com ho demostra la recent trobada entre Sánchez i el president de la Generalitat, Quim Torra, i la que tindrà lloc properament entre consellers i ministres, que el govern espanyoli la Generalitat ja preparen amb cura.

Però fins al moment, Sánchez no ha fet encara cap proposta política per a Catalunya ni ha formulat cap oferta concreta. Tampoc ha mogut pràcticament peça pel que fa al judici de l'1-O. Els dirigents independentistes continuen en presó preventiva i l'Advocacia de l'Estat només va situar l'acusació als polítics catalans en l'estadi de la sedició. A l'independentisme no es va desxifrar el moviment ni tan sols com un gest.

L'escenari polític que dibuixa el CIS alimenta la incertesa a la política espanyola. Mostra un Sánchez amb capacitat de resistència, però am pocs comodins per fer un trajecte plàcid a la Moncloa. I encara menys per ser valent, o audaç, per assajar una sortida al laberint català.
 

Baròmetre de desembre del CIS by on Scribd

Arxivat a