Els cinc fronts oberts per Vox que desorienten la dreta espanyola

La política contra la violència masclista, l'ofensiva contra les autonomies, la immigració, la batalla per Madrid i el rebuig al projecte europeu són els grans punts de conflicte de PP i Cs amb el partit d'Abascal

El líder de Vox, Santiago Abascal, en un míting
El líder de Vox, Santiago Abascal, en un míting | Flickr Vox
05 de gener del 2019
Actualitzat el 06 de gener a les 22:27h
L'aparició de Vox ha convertit la batalla pel domini del camp conservador a Espanya en cosa de tres. El baròmetre del CIS que es va donar a conèixer aquest divendres confirma la irrupció del partit d'extrema dreta al Congrés si avui es convoquessin eleccions a Espanya. Molts dels temes de Vox troben fàcil ressò en un públic ampli de la dreta, des de les polítiques neoliberals i privatitzadores (amb reducció d'impostos des de successions a patrimoni) fins a l'exigència de posar fi a l'autonomia catalana i la repressió contra els "colpistes". Però en molts altres aspectes, el programa de Vox suposa un maldecap per a PP i Ciutadans. Els de Santiago Abascal són difícils d'empassar en molts temes. Aquests cinc són els casos més evidents en què un pacte de PP i Ciutadans amb Vox pot hipotecar Pablo Casado i Albert Rivera.

Violència masclista

L'exigència de Vox a PP i Ciutadans d'anul·lar les mesures contra la violència masclista ha complicat les negociacions per forjar una majoria de dretes a Andalusia. Populars i taronges han acordat desenvolupar un gran pacte contra la violència masclista i els de Santiago Abascal, apartats formalment de les converses, han sortit al pas per fer-se valer i recordar que sense ells, cap majoria alternativa al PSOE de Susana Díaz és factible. El partit ultra va obtenir 12 escons en les eleccions andaluses. Vox propugna la supressió de la llei estatal contra la violència de gènere i la promulgació d'una llei contra la violència intrafamiliar.

En principi, Pablo Casado i Albert Rivera van fer-se forts en el rebuig a les pretensions de Vox, que trenquen amb un ampli consens social i polític. Però aquest divendres, Casado ja modulava el discurs, acostant-se a Abascal. El líder del PP ha afirmat que no totes les víctimes de la violència de gènere són dones, i ha parlat de "violència domèstica" i que cal "millorar" les polítiques en aquest àmbit. El viratge no serà fàcil i amenaça de desgastar PP i Ciutadans, perquè és una dèria de Vox, que en el seu programa s'adscriu a una moral reaccionària. El partit defensa que es reconegui "la família natural com a institució anterior a l'Estat" i que es posi fi a les subvencions a "entitats feministes radicals". Vox pot fer de reivindicacions d'aquest tipus un autèntic calvari per a Casado i Rivera. 

Posar fi a les autonomies

L'atac de Vox contra el sobiranisme i el reclam a intervenir l'autonomia catalana no genera cap animadversió en els rengles de populars de Ciutadans, però el missatge de Vox ultrapassa els límits de la dreta tradicional quan advoca per acabar amb l'Espanya de les autonomies. Vox propugna passar de l'estat autonòmic a "l'estat de dret unitari" i vol que hi hagi "un únic govern i un únic parlament per a tot Espanya". La fúria contra tot el que sigui autonòmic -incloses les televisions públiques- fa que fins i tot defensin la desaparició de qualsevol representació de municipis i regions en el pla internacional. El centralisme de Vox generarà tensions sobretot en un PP que governa en moltes comunitats.     

Portes tancades a la immigració

La immigració és un tema sensible en què el PP -sobretot- i Ciutadans van voler furgar contra la primera decisió del govern de Pedro Sánchez d'obrir els ports per acollir el vaixell Aquarius que transportava refugiats que no van ser acollits pel govern italià. El líder del PP va voler aprofitar el tema per criticar el que va considerar "demagògia" de l'executiu socialista, tot assegurant que no hi havia papers per a tothom". Però en un tema així, que s'ha convertit en una de les grans banderes de la dreta xenòfoba a Europa, els discursos més restrictius dels partits conservadors sempre són superats per la dreta.

Vox proposa la deportació dels immigrants il·legals, la deportació dels legals que hagin reincidit en algun delicte lleu o n'hagin comès algun de greu, i acabar amb l'efecte crida sense contemplacions: qui entri il·legalment "estarà incapacitat de per vida a legalitzar la seva situació". També demana, a l'estil Trump, "aixecar un mur infranquejable a Ceuta i Melilla".

La batalla de Madrid

El resultat de les eleccions a Andalusia ha impulsat Vox als sondejos. Ningú esperava als d'Abascal al sud. Però sí a Madrid, on el partit ultra ha fet arrels i es nota més l'escalf dels mitjans de la dreta. Les eleccions del maig tindran en les municipals a l'Ajuntament de Madrid i a la Comunitat la mare de totes les batalles. El PP està erosionat després dels escàndols de l'etapa d'Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes. Els populars ja han perdut terreny en favor de Ciutadans i ara és Vox qui mossega la bossa electoral dels de Casado, que encara no han triat els seus candidats a les dues places madrilenyes. No recuperar l'alcaldia, ara en mans de Manuela Carmena, i perdre la Comunitat seria un cop letal per les aspiracions de Casado de consolidar el seu lideratge.   

Contra el projecte europeu

Segurament serà el principal obstacle per consolidar majories de les tres dretes a nivell estatal. Vox no amaga un entusiasme descriptible pel projecte europeu i ha expressat el seu suport al Grup de Visegrad, acabdillat per Hongria i Polònia, amb governs de dreta autoritària actualment, que s'oposen al reforç de l'eix central europeu d'Alemanya i França.

Els de Vox van més enllà i reclamen recuperar "la plena sobirania" d'Espanya en el pla internacional. Vox està jugant a favor de la xarxa que ha engegat Steve Bannon, exassessor de Trump, per coordinar els partits ultres europeus i sacsejar la UE de cara a les eleccions al Parlament d'Estrasburg del maig vinent. Els contactes entre Vox i Bannon venen de lluny i, junt amb les simpaties amb Marine Le Pen, generaran contradiccions amb un Casado vinculat al Partit Popular Europeu (on hi és Angela Merkel) i un Ciutadans que es presenta com a liberal i favorable a Emmanuel Macron.

En el seu furor contra el sobiranisme, Abascal també vol suspendre l'espai Schengen fins que hi hagi la "garantia" que "els criminals" no podran fugir de la justícia, "com han fet els colpistes separatistes". Molts elements de conflicte que posaran a prova l'aliança entre les dretes.
Arxivat a