La presència policial es reforça a Barcelona per a la cavalcada de Reis

Interior manté el dispositiu especial antiterrorista en zones d'alfuència de públic mentre que la Guàrdia Urbana modularà el trànsit al llarg de l'itinerari

Ada Colau rebent els Reis, envoltats d'un important dispositiu policial
Ada Colau rebent els Reis, envoltats d'un important dispositiu policial | Ajuntament de Barcelona
04 de gener del 2019
Actualitzat a les 16:59h
Els Reis d'Orient arriben aquest diumenge 5 de gener a Barcelona sota un important dispositiu de seguretat. Com és habitual, el tàndem policial liderat pels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana serà l'encarregat de vetllar per la primera atenció en cas d'emergència, dividint la seva actuació en dos fronts: la seguretat i la lluita antiterrorista, i la gestió del trànsit. 

Malgrat que el Departament d'Interior i l'Ajuntament de Barcelona han preferit no informar sobre la xifra d'agents desplegats ni dels detalls de l'operatiu, fonts de la conselleria asseguren a NacióDigital que es tracta d'un dispositiu extens. A més, remarquen que es mantindrà el desplegament especial dels Mossos d'Esquadra per les festes, amb especial atenció en zones turístiques o d'afluència de ciutadans. 

Precisament, els Mossos recorden que el nivell de risc d'atemptats és a Catalunya de 4 sobre 5. Aquest és un nivell considerat alt, amb un pla de prevenció i protecció que estableix una sèrie de directrius per actuar, així com la posada en marxa i coordinació de diversos dispositius que fomenten la prevenció en cas d'atac. El més visible, segons els expliquen, és que la ciutadania noti un augment de controls d'accés en grans esdeveniments, així com agents realitzant servei amb arma llarga. 

Aquesta major presència és la que s'ha fet evident durant les festes en les zones de la Rambla i plaça Catalunya. Sobre aquesta, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha assegurat que "l'amenaça terrorista a la Rambla és una més" i "en totes s'hi treballa".

No obstant això, recentment el Departament d'Estat dels Estats Units ha alertat, a través del seu compte de Twitter, del risc de viatjar a Barcelona, concretament, de passar per la Rambla. L'alerta dels EEUU adverteix dels possibles procediments dels terroristes i avisa dels perills de passar per zones on hi conflueixen vehicles. Tot i això, el consolat no desaconsella viatjar a la capital catalana i només adjunta un llistat de prevencions a tenir en compte.
 
Fonts del Departament d'Interior i de l'Ajuntament asseguren a NacióDigital que no hi ha cap element destacat de preocupació al respecte, i destaquen que el dispositiu antiterrorista és una simple mesura de prevenció.

Restriccions viàries

La Guàrdia Urbana vetllarà per la seguretat viària amb un dispositiu també similar al d'anteriors edicions, han confirmat des del consistori. Aquest activarà el pla bàsic d'emergències en fase d'alerta, com és habitual en grans esdeveniments, amb l'objectiu de tenir tots els efectius operatius, i es controlaran les restriccions de vehicles. 

De les 17.00 a les 21.30 hores es restringirà el trànsit al llarg de tota la zona per on discorre la desfilada, i la Guàrdia Urbana anirà reobrint els carrers a mesura que passi la cavalcada. Per altra banda, també es restringirà el pas de camions de més de 3.500 quilograms a la ciutat entre les 16.00 i es 22.00 hores a tot Barcelona, exceptuant serveis públics. 
 

Els Reis en la seva arribada a Barcelona Foto: Ajuntament de Barcelona


Segons l'Ajuntament, els districtes més afectats seran Ciutat Vella, l’Eixample, Sants-Montjuïc, i també hi podrà haver impacte sobre el trànsit a Sant Martí i a la Ronda Litoral (B10).

Durant la cavalcada, el consistori recomana als ciutadans que es desplacin a peu o en metro pels diferents punts. Per això, aquest mitjà de transport metropolità es reforçarà des de dissabte 5 de gener a la tarda amb més trens en totes les línies convencionals, que circularan en intervals d'entre tres i cinc minuts. També hi haurà metro de nit. Per altra banda, es reforçarà el personal d'atenció al públic, seguretat i neteja a les estacions més concorregudes. 

La cavalcada també comportarà prohibicions d'estacionament en diferents punts de la ciutat, com ara la plaça Catalunya, el passeig de Circumval·lació, la plaça Josep Puig i Cadafalch i l'Avinguda Icària, entre Wellington i Ramon Trias Fargas. A més, el dia 5 a partir de les 11.00 es deixaran fora del servei els parquímetres de totes les vies afectades pel recorregut i, a partir de les 13.00 es retiraran les bicicletes de les estacions de Bicing afectades per l'itinerari de la cavalcada. 

Consells de Protecció Civil

Com és habitual, Protecció Civil també difon una sèrie de recomanacions per tenir una cavalcada segura. Entre aquests, que els ciutadans no s'enfilin a baranes, reixes, contenidors o altres llocs elevats per veure els Reis d'Orient o les carrosses, que no es travessi el carrer mentre s'està produint la desfilada, i si es llencen caramels, que ningú els baixi a recollir a la calçada mentre passen els carruatges. 

Pel que fa als pares, Protecció Civil recomana anotar o posar una polsera o targeta visible als menors d'edat amb el nom i un telèfon de contacte per poder localitzar-los en cas que es perdin. 
 Per altra banda, també es recomana evitar bosses o motxilles grans "per evitar malentesos i situacions de perill", s'insta a portar calçat que protegeixi els peus per evitar lesions, i a no aturar-se en zones o en carrers d'accés al recorregut, ja que són les vies de pas dels serveis d'emergència i evacuació. 
Arxivat a