La cavalcada dels Reis d'Orient a Barcelona mira el futur amb noves carrosses i personatges

Més de 1.150 persones repartiran set tones de caramels al llarg d'un espectacle itinerant que es desplegarà al llarg de cinc quilometres de recorregut

La nova carrossa del Rei Gaspar, una de les novetats de la cavalcada de Barcelona
La nova carrossa del Rei Gaspar, una de les novetats de la cavalcada de Barcelona | Aida Morales
03 de gener del 2019
Actualitzat a les 15:48h
Màgia, tradició, espectacle i modernitat. Aquests són els quatre elements que es conjuminaran el proper 5 de gener, quan els Reis d'Orient arribaran a Barcelona abans de fer passar una nit de somni a milers de nens i nenes d'arreu de Catalunya. A la capital catalana, però, Ses Majestats seran rebuts en una cavalcada que recorda el passat, però que també mirarà el futur amb noves carrosses i personatges màgics. 

Aquest és l'anunci que aquest dimecres han fet el comissionat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, i la directora artística de la cavalcada, Marta Almirall. "Serà un espectacle que, sense deixar la tradició, mira el futur, perquè la cavalcada és una evolució constant", ha explicat Almirall, que ha precisat que la idea és "mantenir el relat dels Reis i l'estrella, però donant un gir contemporani". 

En aquest sentit, la cavalcada d'enguany "arrisca" i es renova, amb sis novetats pel que fa als personatges i la infraestructura. Amb un pressupost de prop de 900.000 euros i la implicació de més de 1.157 participants -entre els quals ballarins, actors, xanquers i voluntaris-, introdueix una nova carrossa que combina màgia i tecnologia. Es tracta del vehicle amb el qual desfilarà el Rei Gaspar, una carrossa que aposta per la il·luminació de leds i que està sincronitzada al ritme de la música, simulant la imatge oriental de la serp i la flauta. 


El Rei Gaspar, però, tindrà un seguici especial, carregat d'elements mòbils inspirats en joguines. Els patges portaran divertits estàndards de globus i barrets que recordaran tot tipus de joguines, per convertir la cavalcada en una festa de mil colors.

L'aposta pel simbolisme

El simbolisme en la renovació de les carrosses i els personatges és també una de les novetats. La carrossa del Dormir, per exemple, simbolitza un llit daurat gegant inspirat en el somni de Morfeu, que convida els nens i les nenes a anar a dormir plàcidament. Aquesta està pensada perquè els infants no tinguin insomni, ha explicat Almirall, i juga amb els teixits i el seu moviment. 
 

El Gegant Carboner, preparat per sortir Foto: Aida Morales


Un altre missatge és el que traslladarà el Gegant Carboner, que aquest any canvia la carrossa per un seguici de ballarins i dos grans gossos, i que repartirà carbó a tots els nens i nenes. Si bé abans només s'entregava el carbó a aquells que s'havien portat malament, el Gegant Carboner recorda que tothom "té dies bons i dolents". Per tant, potser tothom en rebrà una mica, ja que ningú és totalment bo o dolent.

Els xumeters seran una altra de les novetats. "Donar el xumet als nens és un acte de valentia", assegura Almirall. Per això, dos inflables màgics recolliran tots els xumets, després de l'anunci del patge Gregori. 

Però qui encapçalarà la cavalcada serà el Senyor Hivern, el Gran Llibre de les Petites Coses i els Titelles, que ja han passat uns quants dies a la plaça Catalunya. El llibre s'obrirà i es tancarà durant la cavalcada, i cauran voles de neu damunt de tots els personatges, amb música en directe al seu pas.
 
Cinc quilòmetres de recorregut

Melcior, Gaspar i Baltasar arribaran per mar, acompanyats pel seu seguici, a les 16.00 hores al Moll de la Fusta, on seran rebuts per l'alcaldessa, que els donarà la clau de la ciutat. A partir de llavors, començarà la cavalcada, que s'allargarà fins les 21.00 hores i acabarà a l'avinguda Maria Cristina. 

Des del Moll de la Fusta, Ses Majestats es desplaçaran fins a l'avinguda Marquès de l'Argentera, on els esperaran les carrosses i comparses que desfilaran al llarg de cinc quilòmetres. El seguici estarà format per 12 grans blocs i un quilòmetre d'espectacle itinerant. En conjunt, ha precisat Subirats, més de 200 ballarins i actors professionals, més de 400 alumnes d'escoles de teatre, dansa i circ, i més de 300 voluntaris, a part de gairebé 200 persones escollides pel sorteig de la crida ciutadana. La cavalcada també repartirà més de set tones de caramels. 




L'itinerari previst començarà a les 18.00 hores a l'avinguda Marquès de l'Argentera, a les 18.25 preveu passar per Via Laietana, a les 19.00 per la plaça Urquinaona, a les 19.10 té previst arribar a la plaça Catalunya, a les 19.25 a plaça Universitat, a les 19.45 al carrer Sepúlveda, a les 20.35 hores a plaça Espanya, a les 20.45 a l'avinguda de la Reina Maria Cristina i a les 21.00 hores, acabar a l'avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia. 

En conjunt, ha remarcat el comissionat de Cultura, es tracta de "l'espectacle més gran i participatiu de Barcelona" a l'aire lliure, on "passen coses constantment", i que no només té una gran importància cultural, sinó també educativa. A part de coreògrafs, companyies i artistes professionals, també hi ha experts en maquillatge i alumnes de 32 escoles de dansa i teatre de la ciutat.