Qui és qui en la crisi de Societat Civil Catalana

Forta tensió entre diverses faccions a l'entitat unionista, que celebrarà el 17 de gener una assemblea decisiva per definir el seu futur

L'expresident de Societat Civil Catalana, José Rusiñol, al centre, en una imatge d'arxiu
L'expresident de Societat Civil Catalana, José Rusiñol, al centre, en una imatge d'arxiu | Europa Press
03 de gener del 2019
Actualitzat el 05 de gener a les 10:38h
Societat Civil Catalana (SCC), l'entitat més emblemàtica de l'unionisme, travessa la pitjor crisi des de la seva fundació, l'abril del 2014. El 19 de desembre, va esclatar un conflicte intern que es covava des de feia mesos. Un sector de la junta va demanar explicacions per unes irregularitats administratives arran d'unes despeses que es consideraven no justificades, cosa que va provocar el cessament del president de l'entitat, José Rusiñol, i de tres membres més de la direcció. Es tractaria de la facturació del 2017 (584.000 euros) i el 2018 (620.000) de l'empresa Manifiesto -a la qual està vinculat Rusiñol- a SCC, uns pagaments que suposarien més de la meitat de les despeses de l'entitat, segons va informar Crónica Global.

El lligam de Rusiñol a Manifiesto havia generat polèmica i va ser aprofitada pels crítics per carregar contra la manca de transparència en la gestió del president i forçar la seva sortida de l'entitat. Però més enllà del xoc personal, bateguen en la crisi discrepàncies de fons i un debat cada cop més encès sobre quina ha de ser l'estratègia de SCC en el nou context polític. Endurir la línia? Rebaixar el discurs antiindependentista? A continuació, una radiografia dels principals personatges i forces en joc que dilucidaran el futur de l'entitat en l'assemblea prevista per al proper 17 de gener.      

José Rosiñol, entre dos focs

Només un any li ha durat a José Rosiñol la presidència de SCC, a la qual va accedir el novembre del 2017, succeint l'arquitecte Mariano Gomá. En els darrers mesos, Rosiñol ha hagut de dirigir l'entitat coincidint amb la moció de censura a Madrid i el canvi de govern, que ha accentuat les esquerdes en el bloc unionista. Un grup de joves va abandonar l'entitat per crear el col·lectiu S'ha acabat en considerar que les apel·lacions de Rosiñol a la conciliació desmobilitzaven l'unionisme. Alhora, socis de l'entitat propers al PSC mostraven incomoditat per haver de compartir espai amb sectors propers a PP i Ciutadans, que tenen un discurs molt agressiu contra el govern de Pedro Sánchez.  

Àlex Ramos, l'home de Federalistes d'Esquerres

Per substituir Rosiñol es va designar el vicepresident Àlex Ramos. Aquest metge de Burgos és militant del PSC i membre actiu de Federalistes d'Esquerres. És vist per alguns com una peça de l'entorn socialista per rebaixar el to de Societat Civil, però d'altres socis neguen aquesta hipòtesi i consideren que els moviments de Ramos no responen a cap estratègia de partit. Sí que se'l considera un exponent de l'ala menys bel·ligerant de l'entitat. Alguns dels més hooligans de la casa li retreuen les apel·lacions a "no retirar llaços". Militant del PSC ho és també un altre dirigent de SCC, Xavier Marín.
 

José Domingo en un acte de l'entitat a Badalona. Foto: Adrià Costa


José Domingo, clau en la defenestració de Rosiñol

És, segons fonts internes, una de les peces clau en la crisi que viu l'entitat. Domingo ha estat un dels impulsors de Societat Civil i representa la branca més radical i hostil al sobiranisme. Les seves relacions amb Rosiñol eren dolentes. Recentment, alguns el veien a un pas d'abandonar l'entitat per donar força a Impulso Ciudadano, una sigla que va crear i que ara viu en letargia. Exdiputat de Ciutadans, manté la relació amb el partit taronja, malgrat el seu intent, ja molt llunyà, de desafiar el lideratge d'Albert Rivera. En el nucli dur de SCC, Isabel Fernández i Manuel García Bofill estan també estretament vinculats a Ciutadans, com també el vicepresident  Óscar Uceda, un historiador casat amb la cap de Ciutadans a la Paeria de Lleida, Ángeles Ribes.

Tey i Cadenas, els "populars"

La crisi interna a SCC ha afeblit la influència del PP a l'entitat. Amb Rosiñol van ser cessats de la junta la vicepresidenta Miriam Tey, editora i directora general de l'Institut de la Dona en l'etapa final del govern de José María Aznar, i Sixto Cadenas, reconegut militant del PP. Tots dos eren molt propers a l'anterior president. Qui també va sortir de l'executiva va ser el tresorer, Ferran Brunet.

Fernando Carrera, la secció juvenil

Una de les darreres decisions de Rusiñol va ser reforçar la branca juvenil de Societat Civil, gairebé desapareguda després de la marxa d'un grup de joves descontent per la suposada "moderació" de l'associació. L'analista polític Fernando Carrera va ser contactat per impulsar la secció juvenil de la casa i ha aplegat un nucli de diverses desenes d'activistes. La gent de Carrera propugna una "línia dura" que reforci el discurs unionista i es mostra reticent tant a les tesis d'Àlex Ramos com de José Domingo.   

Vox, l'actor absent (per ara)

L'aparició de Vox és un element que preocupa alguns dirigents de SCC. Fins al moment, el partit d'extrema dreta no ha aconseguit cap presència en el si de l'entitat, que ha volgut mantenir distàncies amb els de Santiago Abascal. Però hi ha dirigents que asseguren que si no endureixen el discurs, és possible l'aparició d'una alternativa radical a l'associació a l'escalf de l'ascens de Vox.
Arxivat a