Quines opcions tens de guanyar la Grossa?

Cada loteria té una quantitat determinada de números premiats i reintegraments, cosa que fa que algunes reparteixin en més ocasions guanys o, com a mínim, tornin allò invertit

Un quiosc d'Osona que l'any passat va repartir un segon premi de la Grossa de cap d'any.
Un quiosc d'Osona que l'any passat va repartir un segon premi de la Grossa de cap d'any. | ACN
31 de desembre del 2019
Actualitzat a les 7:22h
Aquest dilluns té lloc el sorteig més esperat de Catalunya, el de la Grossa de cap d'any, que aquest any ve "més grossa que mai". La retransmissió d'aquest esdeveniment tindrà lloc per TV3 a partir de les 12 del migdia i serà presentat per Llucià Ferrer i Anna Bertran. Des que va néixer la Grossa, la Loteria de Nadal ha perdut pes a Catalunya: cada any son milers els catalans que compren bitllets del sorteig català, però quins números tens que et toqui realment la Grossa? I el sorteig de Reis? I de cobrar el primer premi? I d'aconseguir que et tornin els diners?

Quant al primer premi -de 200.000 euros per bitllet-, tocarà a un de cada 80.000 bitllets, el 0,00125% del total, mentre que a un 8,02% dels números els tocarà algun tipus de premi -a partir de 10 euros-, segons càlculs de NacióDigital. Finalment, el reintegrament l'aconseguirà el 8,99% dels bitllets.

On hi ha més reintegraments

Finalment, com en la Loteria de Nadal, el primer premi del sorteig de Reis -de 200.000 euros per dècim- també toca a un de cada 100.000 números, el 0,001%, per bé que les opcions de rebre algun altre tipus de premi són superiors, del 7,82% -de 100 euros, els més petits-, segons David Martín de Diego. Els reintegraments, però, sovintegen encara més, ja que quasi el 30% dels preu dels dècims serà retornat als seus compradors.

El cost dels dècims de les loteries de Nadal i de Reis, en tot cas, és de 20 euros, mentre que el bitllet de la Grossa de cap d'any costa la meitat. Sigui com sigui, és el sorteig de la Generalitat el que repartirà algun tipus de premi en un percentatge superior d'ocasions, encara que els més petits equivaldran tan sols al preu del bitllet. En canvi, és el sorteig de Reis on més compradors podran, com a mínim, recuperar allò invertit.

Més probabilitat i més beneficis que mai

Que et toqui la loteria no és fàcil, però amb la Grossa de Cap d’Any hi ha un 25% més de probabilitat d’obtenir els principals premis que amb el “Gordo” de Nadal. Més de 680.000 bitllets podran tenir algun tipus de premi. Jugant a la Grossa el que és segur és que toca més a prop.

Així mateix, Loteria de Catalunya destina tots els seus beneficis a programes socials a través del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Per llei, els beneficis van a programes per a la infància i l’adolescència, la gent gran i les persones amb discapacitat. En aquest últims cinc anys, la Grossa de Cap d’Any, en cinc anys ha destinat 26 milions d’euros a programes socials a Catalunya.