Torra obre un nou front i començarà a recuperar ja lleis suspeses pel TC

El president demana "revoltar-se" davant la injustícia, admet que cal exigir-se ser "més forts" en la unitat i insisteix en pactar un referèndum per fer efectiu "el mandat democràtic de llibertat"

El president Quim Torra al missatge de final d'any al saló Verge de Montserrat
El president Quim Torra al missatge de final d'any al saló Verge de Montserrat | ND
30 de desembre del 2019
Actualitzat el 31 de desembre a les 10:35h
Un govern "efectiu". És el que va prometre l'independentisme després de guanyar en un context advers les eleccions del 21-D i de mesos de paràlisi fins a recuperar les institucions. L'executiu, JxCat i ERC han descartat fer efectiva la república d'immediat perquè les limitacions d'octubre de 2017 no s'han esfumat, però volen complir els compromisos mentre busquen un acord estratègic.

I un dels compromisos era el "debat de país, de poble constituent", en paraules pronunciades aquesta nit pel president de la Generalitat, Quim Torra, en el seu primer discurs institucional de Nadal. Per això el president ha fet, en la seva al·locució des del saló Verge de Montserrat, una promesa concreta: "En el primer Consell Executiu de l’any es posarà en marxa la tramitació legislativa que haurà de donar efectivitat a les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional", ha anunciat.

Què vol dir això? Doncs que el president i el Govern tiraran pel dret -caldrà veure amb quins efectes legals i amb quin impacte en les relacions bilaterals amb el govern de l'Estat- per desplegar lleis que Mariano Rajoy va recórrer i deixar en suspens al Tribunal Constitucional. El diàleg bilateral amb l'executiu de Sánchez ja ha fet aixecar els recursos sobre la de la sanitat universal i les d'emergència habitacional i pobresa energètica, que esperen concreció en forma de reglaments. Amb la resta, no s'avança. Tirar pel dret podria ser una forma d'aconseguir més resultats concrets a la comissió bilateral entre governs prevista per aquest gener.
 

Caldrà veure quin impacte legal i en les complexes relacions amb Sánchez té tirar pel dret desatenent les suspensions del TC

Al juliol el Parlament va aprovar, a instàncies de la CUP, una moció que es comprometia, abans que acabés el mes de gener, a desplegar lleis suspeses al TC i es considerava que totes elles tenen un vessant social que justifica la desobediència. Torra també s'hi havia compromès a la seva investidura. Entre d'altres són la d'igualtat efectiva d'homes i dones, la de canvi climàtic, les que afecten a la creació d'impostos comercials, turístics, d'emissions de CO2 i sobre les begudes ensucrades, i la de l'impost sobre béns i actius no productius.

Protestar i prendre la iniciativa

Torra ha fet un repàs al "gravíssim" moment polític, marcat per la presó, l'exili i el judici al Tribunal Suprem, i ha afirmat que cal "protestar als quatre vents" però que es fa imprescindible "redoblar temps i esforç a prendre de nou la iniciativa" amb mesures com les que ha anunciat perquè, ha dit, "el motor de canvi republicà són els drets socials de tots". Una iniciativa que permetrà mantenir viva "l'esperança i l'autoconfiança".

Mantenir viva l'esperança i l'autoconfiança mentre es traça un nou full de ruta a partir de la unitat estratègica independentista és un dels seus objectius. I per això, ha afirmat, cal activar-se si el 2019 es vol "realitzar el mandat democràtic de llibertat, revoltar-se davant de la injustícia i fer caure els murs de l’opressió". Aquest mateix diumenge el responsable del fòrum governamental del procés constituent, Lluís Llach, una de les veus més respectades dins l'independentisme, lamentava el bloqueig polític sobre com avançar i esbroncava els partits.

Torra insisteix en la mediació internacional i el diàleg per aconseguir un referèndum reconegut per totes les parts

Torra ha afirmat que cal "exigir-se" ser "més forts" en la unitat i actuar de forma més "solidària" en defensa del bé comú que representen els "drets civils, socials i polítics de tothom". En el que sí hi ha acord intern és en pressionar Sánchez entorn el referèndum homologat i acceptat per totes les parts, cosa que no va passar l'1-O malgrat que l'independentisme va intentar fer-lo vinculant.

Per fer-lo possible, i tal com va fer ell en la seva trobada amb Sánchez quan li va proposar una mediació internacional pel referèndum, cal "no deixar d'insistir en el diàleg, la negociació i la necessària mediació internacional". Tot plegat per aconseguir que l'Estat tingui voluntat d'encarar un diàleg "creïble, sincer i valent per a una solució democràtica i política". És a dir, per pactar un referèndum i fer efectiu "el mandat democràtic de llibertat".

L'1-O, el 3-O... però no el 27-O

I cal anar-hi, ha dit, amb "la determinació del primer d'octubre i la força col·lectiva de dignitat del 3 d'octubre". El president ha obviat la DUI del 27-O, políticament vigent per sectors de l'independentisme com ara l'ANC, que aquest diumenge ha criticat el Govern i el PDECat per no fer efectiva la República. Torra s'ha acomiadat afirmant que 2019 ha de ser un "any de la llibertat, que ja s'acosta". Per ara, el Govern "efectiu" obre un nou front amb Sánchez a l'espera que l'independentisme faci els deures sobre com atacar el seu gran repte.
 

Discurs de Cap d'Any de... by on Scribd