Catalans i bascos, els més favorables a legalitzar la marihuana

Els votants dels partits més d'esquerres i els ciutadans més joves són els que més defensen la mesura, la qual rep molt més suport si es limita a un ús medicinal de la planta

Una planta de marihuana.
Una planta de marihuana. | ACN
29 de desembre del 2018
Actualitzat a les 18:25h
La legalització de la marihuana és un element que divideix la societat espanyola. Segons el baròmetre del CIS de novembre, un 47,2% dels ciutadans hi està a favor "en determinats establiments i en determinades condicions", mentre que un 41,6% s'hi oposa, però en alguns territoris el consens és força elevat. Al País Basc, per exemple, ho veuen bé un 64,2% dels enquestats i, a Catalunya, un 60,9%, més del doble dels que ho rebutgen.

 
A Cantàbria i Navarra, a l'entorn del 60% de les respostes també són afirmatives, per bé que, en aquests territoris, es van fer menys de 50 enquestes i, per tant, el resultat hi és poc rellevant. Tot just després, a certa distància, els més favorables serien els ciutadans de Madrid (52,3%) i Galícia (52%). Se situarien per sota la mitjana les Balears (47%) i el País Valencià (45,2%), tot i que força per damunt d'Aragó (27,1%), Múrcia (31,4%), Extremadura (34,2%) o Astúries (34,7%) -territori on un terç dels enquestats estan indecisos-.

Pel que fa als votants de cada partit, els més d'esquerres són els més favorables a la legalització, especialment els catalans. Així, un 83,9% dels electors d'En Comú Podem i el 78,1% dels d'ERC ho voldrien, tot just per sobre del 78% dels d'Units Podem o el 69,2% dels de Compromís. El votant socialista estaria més dividit, amb un suport del 47,4% i un rebuig del 42,3%, mentre que ja hi hauria un 50,8% de respostes negatives entre els electors de Cs, el 58,2% dels de Vox o el 68,4% dels del PP. La mostra de simpatitzants del PDECat és poc rellevant, però sembla que es decanten també pel rebuig a la mesura.
 
POSICIONAMENT SOBRE LA LEGALITZACIÓ DE LA MARIHUANA, PER ELECTORATS


 
On hi ha una correlació directa en aquesta qüestió és en l'edat dels enquestats: com més jove, més favorable a la legalització. Un 64,9% dels enquestats entre 18 i 24 anys n'és partidari i, com més augmenta l'edat, més baixa aquest percentatge, fins a situar-se en el 24,4% entre els de 65 anys i més. Si els joves d'avui no canvien d'opinió i es manté la tendència entre les noves generacions, per tant, el suport a la legalització anirà creixent clarament a mesura que passin els anys.
 
POSICIONAMENT SOBRE LA LEGALITZACIÓ DE LA MARIHUANA, PER EDATS


 
On sí que hi ha un consens general és en relació a la legalització de la marihuana per a ús medicinal. De mitjana, un 84% dels enquestats pel CIS n'és favorable i aquest percentatge es manté proper o superior al 70% en tots els grups i en totes les variables. Per territoris, cau al 69,6% a Castella i Lleó i al 70,7% a Astúries, però s'eleva al 91,3% a Madrid o al 90,5% a Catalunya i al País Basc. Fins i tot el 69,6% dels votants del PP i el 78,2% dels de Vox o el 70,9% dels majors de 64 anys ho defensen.