Valls relativitza el pacte de Ciutadans amb l'extrema dreta a Andalusia

El candidat a l'alcaldia de Barcelona creu que seria una "incongruència moral" un pacte de govern amb Vox però assegura que l'acord a Andalusia "no té res a veure" amb el partit ultradretà

Manuel Valls, en una imatge d'arxiu
Manuel Valls, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
27 de desembre del 2018
Actualitzat el 26 de febrer del 2019 a les 20:32h
El candidat a l'alcaldia de Barcelona, Manuel Valls, ha sortit al pas de les crítiques rebudes per part de l'alcaldessa, Ada Colau, i l'alcaldable d'ERC, Ernest Maragall, després del pacte de Ciutadans, PP i Vox a Andalusia. A través d'un comunicat i d'un fil al seu compte de Twitter, ha avalat l'acord per fer fora el PSOE de la Junta d'Andalusia, tot i que compta amb la complicitat de l'extrema dreta.
 
Valls es presenta a les eleccions municipals amb la candidatura Barcelona Capital Europea, que té el "suport total" de Ciutadans, en paraules de la seva presidenta, Inés Arrimadas. Colau i Maragall han retret a Valls el pacte a Andalusia i l'exprimer ministre francès ha respost justificant l'acord entre PP i Ciutadans. "El programa de govern acordat a Andalusia porta clarament la marca progressista de Ciutadans", ha assegurat. Un programa que, segons Valls, "no té res a veure" amb les propostes de Vox i, fins i tot, podria rebre el suport de "l'esquerra moderada".

L'alcaldable també demana al PSOE que s'abstingui en la investidura per deixar governar el pacte de dretes. "Així evitaria sospites que amb la seva oposició fa el joc a l'extrema dreta".

Pactar un govern amb Vox, "un error garrafal"

Valls, però, evita donar carta blanca total a l'extrema dreta i ha assegurat que qualsevol acord programàtic o de govern amb Vox seria un "error polític i una incongruència moral". 

També assegura que la irrupció de la ultradreta a les institucions és "una mala notícia" per a l'estat espanyol i Europa. Per Valls, però, Vox no és l'única amenaça i compara el partit de Santiago Abascal amb els "separatistes" de la Generalitat de Catalunya i els "populistes d'Ada Colau" a l'Ajuntament de Barcelona. 

En aquest escenari, Valls es presenta com un candidat "independent" i reclama comptar amb "líders capaços de frenar els radicals".

Barcelona en Comú i ERC, a l'atac

Quan falten cinc mesos per les eleccions municipals, Barcelona ja té clima de precampanya. El suport de Vox a Ciutadans a Andalusia ha esperonat Barcelona en Comú i ERC per assenyalar directament Valls. "Va declarar la guerra a Vox i després hi ha pactat a Andalusia", afirma la regidora de govern, Gala Pin, en declaracions a NacióDigital.

Per la seva banda, fonts de la candidatura d'Ernest Maragall defensen que el suport de l'extrema dreta al partit taronja a Andalusia "no passi desapercebut". "Anirem contra la ultradreta i tota la gent que hi vagi al costat", asseguren, alhora que acusen Ciutadans de "connivència" amb Vox.

Per Pin, l'acord a Andalusia "normalitza un partit racista i homòfob" i demana a Valls que aclareixi "si ha vingut a Barcelona a pactar amb l'extrema dreta". Amb tot, la regidora qualifica Barcelona com una ciutat "prou d'esquerres" i capaç d'evitar que Vox "irrompi" a l'Ajuntament.
 
Arxivat a