La pera de Lleida, el bon fruit de la boira

El clima extrem de la plana de Lleida garanteix la producció de la "pera més dolça del mercat"

per Arnau Urgell / Isaac Muntadas , 31 de desembre de 2018 a les 07:00 |
Gerard Pujol, president de la DOP pera de Lleida | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una denominació d'origen protegida (DOP) és un distintiu que té com a objectiu reconèixer els productes de qualitat i els productes tradicionals, agrícoles i alimentaris. A Catalunya n'hi ha 12 entre les quals la pera de Lleida. Un producte de qualitat -la "pera més dolça del mercat"- absolutament vinculat al territori i a una climatologia molt singular i extrema.



La plana de Lleida és un territori marcat per un clima continental molt diferent a la resta del país: hiverns freds i amb boira, estius molt càlids i secs. Són precisament aquestes diferències les que permeten que la pera de Lleida sigui l'única fruita del país amb una denominació d'origen protegida. La calor estival permet que la pera creixi i agafi més sucres, mentre que la boira de l'hivern –que manté temperatures baixes i constants- permet que l'arbre descansi.

La pera de Lleida inclou tres varietats –llimonera, blanquilla i conference- i el cultiu comprèn tota la comarca del Pla d'Urgell i alguns municipis de les Garrigues, la Noguera, el Segrià i l'Urgell. Malgrat que el reconeixement europeu és recent, el producte gaudeix de reconeixement tant per part dels consumidors com dels restauradors. “Avui en dia es fan moltes receptes amb pera més enllà de la pera amb vi, el postre més tradicional”, explica a NacióDigital Gerard Pujol, president de la DOP.

 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació