De temporers a pagesos

La fundació Pagesos Solidaris impulsa un programa per crear nous llocs de treball al camp per a majors de 45 anys

Un grup de temporers treballant a la darrera collita de la fruita
Un grup de temporers treballant a la darrera collita de la fruita | ACN
30 de desembre del 2019
Formar pagesos professionals majors de 45 anys i garantir-ne l’estabilització laboral. Aquest és l’objectiu que s’ha fixat la fundació Pagesos Solidaris, que impulsa un projecte per obrir el mercat laboral agrari a persones que tenen dificultats per trobar feina i que, sovint, només tenen ingressos a partir de treballs esporàdics com el de temporer. El col·lectiu va iniciar aquest pla de "rescat" l’any 2013, i d’ençà ha format ja 135 treballadors majors de 45 anys de la demarcació de Lleida, principalment en zones properes a la capital.

Un dels responsables de Pagesos Solidaris, Sebas Notario, alerta a NacióDigital de la progressiva reducció de llocs de treball al món laboral per a persones que ronden la cinquantena, una situació que abona el terreny de la precarietat i la cronificació de l’atur.

Per intentar revertir aquest escenari, la plataforma planteja un sistema d’itineraris d’inserció sociolaboral integrals basat en l’anàlisi de les competències personals i professionals i de la situació social i econòmica, en la creació de competències de recerca de feina i dels aspectes personals per a l’ocupació, en la formació professional amb mòduls agrícoles, un mòdul de guia al lloc de feina, anomenat mentor agrícola, i un procés de col·locació al treball agrícola que es gestiona des de la fundació.

La fundació Pagesos Solidaris impulsa un projecte que pretén reduir la precarietat laboral al camp i formar treballadors que donin resposta professional a les exigències del sector


Des de Pagesos Solidaris s’apunta que per accedir al programa laboral, que compta amb el suport de l'Obra Social la Caixa, només cal tenir més de 45 anys, i no es necessita experiència prèvia en feines agràries. Els interessats s’han de posar en contacte amb la fundació i inscriure’s a la seva seu, ubicada al carrer Riu Besòs número 18-24 de la ciutat de Lleida.

En aquest sentit, Notario assegura que es treballa amb persones residents habituals a Lleida i comarques properes per facilitar la disponibilitat per la realització de les accions que planteja el programa, alhora que destaca la importància d’anar configurant un camí que permeti passar de la feina del temporer a la d’un professional més preparat que pugui donar millor resposta a les exigències professionals que demana el sector primari, actualment en crisi de recursos i de personal.