Torra apel·la a la «dignitat» de Macià per advertir al rei: «És un problema de justícia»

El president del Govern assegura en l'homenatge de Francesc Macià que els partits independentistes no donaran suport als pressupostos de Pedro Sánchez, mentre que Torrent (ERC), el PDECat i els comuns denuncien l'existència de presos polítics i exiliats

El president del Govern, Quim Torra, a l'homenatge de Francesc Macià
El president del Govern, Quim Torra, a l'homenatge de Francesc Macià | ACN
25 de desembre del 2018
Actualitzat a la 13:08h
Avui fa 85 anys de la mort del president Francesc Macià a Barcelona, i hi ha coses que no han canviat. Aquesta és la frase que més s'ha escoltat -en el sentit de fons de les paraules- aquest dimarts 25 de desembre, dia de Nadal, en l'acte d'homenatge de l'aniversari de la seva mort al cementiri de Montjuïc. Un acte que s'ha tornat a carregar de simbolismes, paral·lelismes entre el llavors i l'ara, i les absències de presos i exiliats, abonades pel molt criticat discurs del rei Felip VI aquest dilluns, que n'ha estat un dels protagonistes.

Ja des de primera hora del matí han començat les innumerables ofrenes florals a qui va ser el 122è president de la Generalitat i qui, des del balcó de la Generalitat, va proclamar la República catalana. Amb aires de solemnitat i el reiterat "Cant dels Ocells" a cada ofrena, els partits polítics catalans i diverses entitats s'han anat adreçant a la tomba de Macià per recordar-lo, però sobretot, enviar un missatge d'actualitat política als ciutadans de Catalunya.

Torra ha estat un dels primers en pronunciar-se, amb dos missatges molt clars. El primer, adreçat al govern espanyol, a qui ha avisat que els partits independentistes no votaran els pressupostos espanyols. "En aquestes condicions, nosaltres no votarem el pressupost del govern d'Espanya", ha assegurat. Però també ha enviat un segon missatge, aquesta vegada, al rei Felip VI, a qui ha recordat que els catalans són "republicans" i que ja no consideren com a pròpia la institució monàrquica.

En aquest sentit, i de la mateixa manera que ho va traslladar a Pedro Sánchez, ha avisat al rei que "no hi ha un problema de convivència, sinó de justícia", a Catalunya, i ha apel·lat a "l'esperit de llibertats integrals de Catalunya" que encarnava, segons ha recordat, l'expresident Macià. Fent ús de les seves paraules, ha remarcat: "Som ciutadans d'un poble que ha estat lliure i ho vol tornar a ser".

Una proposta "de consens" i "paraules buides"

Torra també ha explicat que la reunió amb Sánchez de la setmana passada va servir per fer-li arribar 21 punts "de consens democràtic", com ara la "desfranquització d'Espanya i l'aïllament de l'ultra dreta", la "regeneració democràtica" i "l'exercici del dret a l'autodeterminació" dels catalans, amb una proposta de comissió internacional que pugui mediar entre els governs de Catalunya i Espanya. 
  Davant d'això, ha lamentat que encara no hagi rebut resposta més enllà de "paraules buides". "En els darrers mesos res ha canviat", ha denunciat, i ara, ja amb la vista del judici que començarà el 22 de gener, no hi ha condicions que justifiquin la mà estesa dels catalans al govern espanyol. "Ara reservem-nos les forces per l'any que vindrà, perquè el millor homenatge que podem fer al president Macià és continuar endavant, sempre endavant fins assolir la independència de Catalunya", ha sentenciat. 

Manca de "legitimitat" a Catalunya

L'acte d'homenatge ha comptat amb la presència dels partits independentistes i d'un representant del PSC, tot i que no hi han assistit membres de Ciutadans o el PP. Per part del Parlament de Catalunya, però, el president de la cambra, Roger Torrent, ha estat també contundent amb el moment actual: "Ens trobem per homenatjar el president Macià 85 anys després de la seva mort, i en ple segle XXI, passem un Nadal amb presos i exiliats polítics i amb un Estat que només respon amb repressió". 

A l'estat espanyol, ha destacat, el rei "només personifica aquesta incapacitat crònica per donar una resposta política a Catalunya". Un monarca, ha afegit, que "avala la repressió contra la seva població", amb un discurs que "només representa la necessitat de la República catalana". Segons Torrent, "la repressió mai és la solució" i, per tant, ara més que mai l'independentisme es "reafirma". "No renunciarem mai als ideals del president Macià d'una Catalunya políticament lliure, socialment justa i econòmicament prospera", ha assegurat. 
 

El president del Parlament, Roger Torrent, el candidat a l'alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, i la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà Foto: ACN


"Patriotisme insensible" del rei

La figura del rei ha estat durament criticada també per l'exconseller d'Acció Exterior de la Generalitat i actual alcaldable d'ERC a les eleccions de Barcelona, Ernest Maragall, que ha qualificat el seu discurs de "patriotisme insensible i buit". "Aquesta buidor i aquesta insensibilitat, aquesta fredor de cor i de sentiment, no dubten en alinear-se amb la crueltat, la injustícia i la indignitat", ha sentenciat. 

El president del PDECat també ha valorat el discurs del monarca com a "buit de contingut", i ha recordat que, malgrat les paraules, ni el govern ni l'estat espanyol actuen "en conseqüència amb la concòrdia, la llei i les institucions democràtiques". 

L'acte, sobri pel contingut i les dates, ha comptat també amb la participació de l'Ajuntament de Barcelona. Gerardo Pisarello ha assistit a l'homenatge en nom, també, de Catalunya en Comú-Podem, per destacar que Macià va ser "una figura del republicanisme i també un exiliat polític". "Aprofitem per recordar els que estan exiliats o empresonats per raons polítiques, una situació inadmissible des d'un punt de vista jurídic, polític i humà", ha declarat.