El nou Paral·lel prioritzarà la cultura per sobre de la restauració i la festa

L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dilluns el nou pla d'usos de l'avinguda després d'un any de suspensió de llicències

L'Apolo és un dels teatres que encara queden al Paral·lel
L'Apolo és un dels teatres que encara queden al Paral·lel | Jordi Jon Pardo
24 de desembre del 2018
Actualitzat a les 12:14h
La instal·lació d'un nou negoci a l'avinguda Paral·lel de Barcelona serà més fàcil si l'establiment és de caràcter cultural. Aquest dilluns l'Ajuntament ha aprovat inicialment el nou pla d'usos d'aquesta artèria que connecta els barris del Raval, Sant Antoni i el Poble-sec i també el front marítim amb la plaça Espanya.

Després d'un any de suspensió de llicències, l'aprovació inicial del nou pla esbossa la nova imatge que tindrà l'avinguda i al qual s'hauran de sotmetre totes les noves activitats que es vulguin instal·lar en locals del Paral·lel. "Els objectius són garantir vida quotidiana, fer la vida diària més fàcil i evitar que els veïns hagin de marxar", ha assegurat la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz. "Volem evitar el monocultiu de restauració i oci nocturn i ordenar i esponjar els comerços", ha afegit. 

En aquest sentit, l'anàlisi feta per l'Ajuntament durant l'any que ha estat vigent la suspensió de llicències ha determinat que a l'avinguda hi ha 107 locals de concurrència pública, dels quals 98 estan dedicats a la restauració. 

Cap nou establiment al costat d'un habitatge

Una de les principals novetats que presenta el pla d'usos és la impossibilitat d'instal·lar un local de concurrència pública paret per paret amb un habitatge. 

D'altra banda, qualsevol nova activitat de jocs d'atzar o recreatius haurà d'estar a 100 metres de distància d'escoles, locals institucionals o sanitaris, mentre que les sales d'exhibició sexual i de prostitució hauran d'estar a 200 metres.

L'Ajuntament considera que les sales d'espectacle, els negocis de restauració, els supermercats o els locals de lloguer de vehicles poden suposar un impacte negatiu en l'espai públic. Per això el nou pla d'usos estableix una distància de 150 metes entre locals d'aquestes característiques. A més, es fixa en 5 el màxim de locals de restauració i comerç alimentari amb degustació que podrà haver-hi.

El topall és de 7 en el cas de les activitats de restauració, comerç amb degustació, activitats musicals, plats preparats i autoserveis.

A més, la distància entre alguns dels locals que segons l'Ajuntament poden generar un impacte negatiu haurà de ser de 400 metres i la superfície màxima d'establiments dedicats a activitats musicals, jocs, atraccions o karaokes haurà de ser de 150 metres quadrats.

Àrea cultural

El nou Paral·lel aspira a tenir una àrea específicament cultural. Concretament, a les finques amb façana a l'avinguda entre els carrers Viladomat, Margarit i Cabanes. L'Ajuntament vol facilitar-hi la instal·lació d'activitats culturals i el pla d'usos no preveu un mínim de distància entre locals culturals i permet que instal·lin activitats complementàries, com un servei de bar, per facilitar el seu finançament. Això sí, serà exclusiu per als usuaris de l'activitat cultural. 

A més, les activitats culturals d'aquesta àrea podran ocupar fins a 200 metres quadrats d'espai, en comptes dels 150 de la resta d'activitats.

L'aprovació inicial del nou pla d'usos del Paral·lel arriba quan un dels teatres històrics de l'avinguda, l'Arnau, encara espera l'inici de les obres que ha d'encarregar l'Ajuntament. L'Arnau, però, ja ha recuperat la seva activitat, de moment de manera itinerant i en el format de teatre de barraca.
 

Vista aèria de l'avinguda Paral·lel de Barcelona Foto: ACN

Arxivat a