L'ANC s'atribueix el lideratge per avançar cap a la República en la via unilateral

Elisenda Paluzie admet que les posicions amb els partits polítics són "distants" i assegura que l'Assemblea tindrà un "límit de renúncies" en el camí de la desitjada unitat

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, a l'acte de l'Assemblea
La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, a l'acte de l'Assemblea | ANC
22 de desembre del 2018
Actualitzat a les 21:41h
"El Govern s'ha de posar les piles perquè la unilateralitat requereix una majoria parlamentària, un Govern i una societat organitzada i mobilitzada". Amb aquestes paraules la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha resumit l'estratègia que l'entitat seguirà en els propers mesos, i que, segons ha dit, ha de passar ja de manera indestriable pel compromís de tots els sectors en la via unilateral.

Ho ha afirmat en l'acte polític adreçat als socis que s'ha celebrat aquest dissabte a l'Auditori del Fòrum, tot just el dia després del Consell de Ministres del govern espanyol a Barcelona i el dia també posterior que finalitzés el termini que va donar al Govern, al Parlament i a la societat civil perquè "acordessin una estratègia unitària per implementar el mandat de l'1-O". Davant d'aquest escenari, l'ANC assumeix el lideratge per avançar cap a la República i fa un avís als representants polítics. Si no s'impliquen, ha afirmat Paluzie, s'exigirà "la seva substitució". 

La presidenta de l'ANC ha estat crítica amb els partits -sobretot amb Junts per Catalunya i el ERC-, però en el marc de l'estratègia de l'ANC ha descartat parlar de peticions de dimissió. No obstant això, Paluzie sí que els ha interpel·lat: "Volem saber si es prepara la independència o no, si estan analitzant quina capacitat tenen i quina no, com podem superar el handicap d'un escenari de no negociació, si estarem preparats per recaptar, si solucionarem el tema del finançament inicial i què passa amb el cos dels Mossos". Des de l'ANC, ha assegurat Paluzie, se'ls "fiscalitzarà" i es denunciaran tots els "incompliments". 

El toc als partits

La presidenta de l'ANC ha estat contundent sobre l'actitud dels partits, a qui ha acusat de fer "passes enrere" en el mandat democràtic sorgit de l'1-O. D'entrada, ha recordat, el Govern "es va veure incapaç de complir el mandat" del referèndum. Però més enllà d'aquí, ha indicat, els partits es van plantejar ja unes eleccions al Parlament que rebaixaven el to d'allò que demanava la ciutadania. Amb exili, presos i repressió, tant ERC com Junts per Catalunya "van presentar programes electorals revisats pels advocats i on no es comprometien a fer efectiva la independència", ha assegurat. Per contra, es va "recuperar el llenguatge críptic que ho vol dir tot i res a la vegada". 

Paluzie avisa els militants i simpatitzants de l'ANC que parlar d'unitat a vegades pot implicar "renúncies", i avisa que l'Assemblea tindrà un "límit"

"I no vull assignar més culpa a uns que a d'altres", ha afegit la presidenta de l'ANC, perquè la ciutadania en aquell moment va votar "espantada i aterroritzada". Però la resposta a les urnes va tornar a ser concloent. I si encara hi ha oberta l'oportunitat real d'un referèndum pactat, ha afirmat, s'ha de partir des de la "moral de la victòria", ja que l'estat espanyol mai reconeixerà els catalans "com un subjecte polític".