La Grossa, la Loteria de Nadal, el sorteig de Reis...? On tens més opcions de guanyar?

Cada loteria té una quantitat determinada de números premiats i reintegraments, cosa que fa que algunes reparteixin en més ocasions guanys o, com a mínim, tornin allò invertit

Un quiosc d'Osona que l'any passat va repartir un segon premi de la Grossa de cap d'any.
Un quiosc d'Osona que l'any passat va repartir un segon premi de la Grossa de cap d'any. | ACN
22 de desembre del 2018
Actualitzat a les 8:43h
Aquest dissabte té lloc el primer dels sorteigs d'aquesta època, la Loteria de Nadal, una loteria que ha perdut pes a Catalunya des que va néixer la Grossa de cap d'any, però que encara té molts participants. En tot cas, quina és la que tens més números que et deixi algun premi? Alguna d'aquestes dues? O el sorteig de Reis? I de cobrar el primer premi? I d'aconseguir que et tornin els diners?

Pel que fa a la Loteria de Nadal, les probabilitats d'aconseguir el primer premi -de 400.000 euros per dècim- són d'una entre 100.000, és a dir, del 0,001%. Tot i això, si un es conforma amb qualsevol dels nombrosos premis en joc -a partir de 100 euros per dècim-, la possibilitat ja puja fins al 5,3%, mentre que, en un 10% de les ocasions, retornaran allò invertit gràcies al reintegrament, segons càlculs de David Martín de Diego, vicepresident de la Reial Societat Matemàtica Espanyola.

En canvi, les opcions de premi a la Grossa de cap d'any són lleugerament superiors. Quant al primer premi -de 200.000 euros per bitllet-, tocarà a un de cada 80.000 bitllets, el 0,00125% del total, mentre que a un 8,02% dels números els tocarà algun tipus de premi -a partir de 10 euros-, segons càlculs de NacióDigital. Finalment, el reintegrament l'aconseguirà el 8,99% dels bitllets.

On hi ha més reintegraments

Finalment, com en la Loteria de Nadal, el primer premi del sorteig de Reis -de 200.000 euros per dècim- també toca a un de cada 100.000 números, el 0,001%, per bé que les opcions de rebre algun altre tipus de premi són superiors, del 7,82% -de 100 euros, els més petits-, segons David Martín de Diego. Els reintegraments, però, sovintegen encara més, ja que quasi el 30% dels preu dels dècims serà retornat als seus compradors.

El cost dels dècims de les loteries de Nadal i de Reis, en tot cas, és de 20 euros, mentre que el bitllet de la Grossa de cap d'any costa la meitat. Sigui com sigui, és el sorteig de la Generalitat el que repartirà algun tipus de premi en un percentatge superior d'ocasions, encara que els més petits equivaldran tan sols al preu del bitllet. En canvi, és el sorteig de Reis on més compradors podran, com a mínim, recuperar allò invertit.