El Govern menysté les decisions del consell de ministres: «Potser no calia venir a Barcelona»

La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, considera "exemplar" el comportament dels manifestants però condemna qualsevol acció "violenta" que es pugui produir

La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, en roda de premsa aquest divendres
La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, en roda de premsa aquest divendres | ACN
21 de desembre del 2018
Actualitzat a les 17:05h
La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha assegurat aquest divendres que els acords adoptats pel consell de ministres reunit a Barcelona han estat "menors". "No hi ha hagut grans anuncis", ha assenyalat poques hores després que el gabinet espanyol hagi fet tres anuncis principals: canvi de nom de l'aeroport, "reparació" del judici contra Lluís Companys i inversions en infraestructures per un valor de 112 milions d'euros.

La portaveu del Govern, un dia després de la trobada al Palau de Pedralbes, ha criticat la visita del gabinet espanyol. "Potser no calia venir fins a Barcelona. Les mesures són sectorials o estètiques", ha indicat, al mateix temps que mantenia la mà estesa per al diàleg, precisament un dels acords que es van adoptar ahir en la cimera amb Pedro Sánchez i dues ministres del PSOE juntament amb Quim Torra i dos consellers.

Al gener hi haurà una reunió entre Artadi i el vicepresident Pere Aragonès, per una banda, i la vicepresidenta Carmen Calvo acompanyada d'un altre membre del consell de ministres. "Si no es posa mètode ni calendari, no servirà de res", ha assenyalat la consellera. Els dos equips van acordar ahir un comunicat en el qual es parlava de buscar una "resposta democràtica" en el marc de la "seguretat jurídica".

Incidents al carrer

Artadi, en una compareixença a la Sala Clavé del Palau de la Generalitat, ha considerat que "no han succeït grans anuncis" i ha apuntat que s'han ocasionat "inconvenients a la ciutadania". "Volem agrair el comportament de la immensa majoria dels manifestants. El comportament ha estat exemplar a l'hora d'evitar incidents", ha assenyalat la portaveu, que ha trobat "menors" les decisions adoptades a la Llotja de Mar.

Pel que fa als incidents al carrer, Artadi ha volgut destacar que els Mossos han actuat "amb mediació, com fan sempre". "La informació que jo tinc és que la situació s'ha tranquil·litzat i que les vies s'han reobert", ha insistit. S'han detingut 12 persones i 28 Mossos han resultat ferits. En alguns punts hi ha hagut "tensió", i ha aprofitat per "condemnar" qualsevol activitat violenta al carrer.
 
La consellera ha acusat l'Estat de canviar "unilateralment" el nom de l'aeroport del Prat. "No és una crítica al nom, sinó la manera de fer. Ens agradaria destacar que tot el que sigui reconèixer presidents a l'exili hi estem a favor. Les institucions catalanes són prèvies a la Constitució", ha ressaltat Artadi. El problema de l'aeroport, ha dit, no és del nom, sinó de la gestió individualitzada per part de la Generalitat, una demanda desatesa. "Es tracta de poder competir a nivell internacional", ha apuntat.

"Res de nou" sobre Companys

"El Prat té reptes i problemes més importants que el nom", ha insistit Artadi, que també s'ha referit al judici del president Companys. "Res de nou. No suposa en cap cas l'anul·lació del judici. És un reconeixement polític que ja es va fer el 2009, no hi ha res de nou en aquest front", ha indicat la consellera de la Presidència. "És important que l'Estat condemni el que és un crim d'Estat, de la mateixa manera que ho van fer França i Alemanya" , ha resumit la dirigent independentista.
 
En relació a uns "suposats 112 milions d'euros" que anirien destinats a infraestructures, Artadi ha dit que es tracta d'obres que "fa anys que estan sobre la taula i que no estan executades". "No hem escoltat res sobre el Corredor del Mediterrani, ni dels accessos al port i al Prat, ni sobre Rodalies", ha diagnosticat la consellera, que ni tan sols veu com una "notícia" aquest anunci. "Ja veurem què s'acaba executant", ha recalcat.