VÍDEO Els voluntaris d'Òmnium es planten i fan fora un grup d'encaputxats

En el primer aniversari del 21-D de les eleccions imposades sota l'aplicació del 155, Òmnium ha acusat l'Estat de no haver acceptat uns resultats que van donar la majoria a l'independentisme

Consell popular de ministres a Barcelona
Consell popular de ministres a Barcelona | Adrià Costa
21 de desembre del 2018
Actualitzat a les 14:13h
"Si l'únic que ens pot oferir és humiliació i és incapaç de reconèixer el dret a l'autodeterminació, vostè té un problema que es diu 'el 80% de la gent'". Aquest és el missatge que ha adreçat el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, al consell de ministres de Pedro Sánchez que se celebra a pocs metres de l'estació de França, l'entrada de la qual ha quedat plena de gom a gom per participar en l'acte de protesta convocat per l'entitat.

Mauri ha precisat que aquest 80% de la ciutadania està en contra de la repressió, rebutja la monarquia i vol exercir el seu dret a la manifestació.
 En el primer aniversari del 21-D, de les eleccions imposades sota l'aplicació del 155, Òmnium ha acusat l'Estat de no haver acceptat uns resultats que van donar la majoria a l'independentisme. "Han adulterat majories i tenen la barra de passejar-se com si no hi haguessin presos ni exiliats", ha lamentat Mauri.
El dirigent de l'entitat ha criticat que la "gran proposta" del consell de ministres sigui canviar el nom de l'aeroport del Prat pel de Josep Tarradellas. "Aquesta és la seva proposta? Són uns irresponsables que ens volen sotmesos i mesells", ha dit Mauri, que ha subratllat el caràcter pacífic que han de tenir totes les mobilitzacions.

​Mauri també ha llegit una carta del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, en què assegura que la gent mobilitzada són un "ministeri de la dignitat". La missiva de Cuixart afirma que durant el judici de l'1-O "acusaran l'Estat", que s'asseurà "al costat de l'extrema dreta" de Vox. "Serenor, tendresa i coratge", ha conclòs.
 

Acte a l'estació de França Foto: Adrià Costa

 

L'acció convocada per Òmnium ha estat la de replicar un consell de ministres però amb caràcter popular. Hi han participat entitats com el Grup Barnils per defensar la llibertat de premsa i d'expressió, i Stop Mare Mortum per defensar els drets de les persones migrades i reivindicar vies legals i segures per evitar que es juguin la vida per arribar a Europa.

Entre les persones que han intervingut hi ha Montse Puigdemont, germana de Carles Puigdemont, que ha demanat que el conflicte català és resolgui a través de la política i no des de la judicialització que manté dirigents a la presó o a l'exili.

"Són capaços de tot, fins i tot d'enfrontar la seva pròpia població", ha lamentat Montse Puigdemont referint-se a l'Estat. El judici de l'1-O, ha dit, ha de ser una "palanca de canvi perquè cada vegada siguin menys" els que intenten obviar el conflicte que hi ha a Catalunya. Tot, ha insistit, mantenint "la calma en tot moment".

Seguir "pressionant" els partits

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha acusat el govern espanyol de tractar Catalunya com una "colònia" per no deixar-la ni triar el nom del seu aeroport. En la línia de es declaracions que ha fet a primera hora del matí, just abans del consell popular de ministres, Paluzie ha assegurat que la reunió d'aquest dijous entre els presidents dels dos executius només ha servit per donar un missatge de paraules, però no de fets: "No acceptarem menys que el dret a l'autodeterminació". 

Paluzie també ha demanat seguir "pressionant" els partits perquè no s'abandoni l'objectiu polític de la República catalana. 

El suport de les entitats

Milers de persones han assistit a l'anomenat consell popular de ministres tot llançant proclames a favor de la independència i la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, a més de crits de rebuig a la presència del govern espanyol aquest divendres a Barcelona.
 

Una dona clama la llibertat dels presos i pau Foto: Adrià Costa


També han participat en l'acte d'Òmnium entitats com Escoltes Catalans i representants docents del Moviment de Renovació Pedagògica. "Els mestres han lluitat i inculcat els valors de la democràcia i la llibertat. L'educació serveix per compensar les desigualtats socials", han argumentat tot defensant una escola que no segregui ni per sexe ni per llengua. "No es toca l'escola catalana", han reivindicat els participants de la mobilització.
 

Marcel Mauri a l'acte del consell popular de ministres Foto: Sara González


Representants d'entitats que formen part d'Ecologistes de Catalunya han fet un memorial de greuges sobre el dèficit en infraestructures i han reivindicat l'ecologisme com un eix vertebrador de futur per a un nou país. Des de l'Aliança Contra la Pobresa Energètica han reivindicat l'aplicació de la llei 24/2015 -recorreguda al TC per l'anterior govern espanyol- per garantir els subministraments bàsics a les llars vulnerables.

L'exdiputada de la CUP i activista Gabriela Serra ha denunciat que el Ministeri de Defensa hagi augmentat la despesa militar en un 10,5%. És, ha dit, el ministeri que més ha incrementat la despesa, mentre que en educació, per exemple, només ha augmentat un 3%. A més, ha lamentat els acords de la monarquia espanyola amb Aràbia Saudita.

Per la seva part, Bel Olid ha aprofitat per defensar la llibertat d'expressió, i denunciar la repressió que pateixen artistes, escriptors i activistes.

Un cop acabat l'acte, els voluntaris d'Òmnium s'han plantat i han fet fora un grup d'unes cent persones encaputxades que havien arribat fins a l'Estació de França.