La dreta espanyola reacciona amb fúria al 21-D

El reconeixement d'un "conflicte polític" enfurisma el Partit Popular i Ciutadans, que parlen d'"humiliació i claudicació"

Pablo Casado en un acte ahir del PP.
Pablo Casado en un acte ahir del PP. | Europa Press
21 de desembre del 2018
Actualitzat a les 10:27h
La dreta espanyola està reaccionant amb ira al 21-D. El Partit Popular i Ciutadans han tingut una mala digestió de la reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra i els seus respectius governs. La referència en el comunicat conjunt fet públic en què es reconeix l'existència d'un conflicte ha enfurismat els líders conservadors. El líder del PP, Pablo Casado, ha acusat el president espanyol d'"haver trencat el pacte constitucional" i d'actuar de manera "humiliant" davant Torra per haver-li donat un tracte de cap d'Estat. Casado ha aprofitat per tornar a qualificar el president de la Generalitat de "racista supremacista desequilibrat", recordant que és el cinquè cop que ho ha fet.

Per la seva banda, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha acusat Sánchez d'"irresponsabilitat històrica" per haver acceptat una trobada amb Torra "com si fos una guerra i dos estats". En el seu compte de twitter, parlava també d'humiliació, un terme que serà repetit molt aquests dies.
 
Els titulars de la premsa conservadora no deixen espai al dubte: "Sánchez se rinde a Torra", encapçala El Mundo, i en el seu editorial vol fer forat en la ferida que creu oberta: "Sánchez rebaixa Espanya a l'alçada dels seus enemics" i parla de "claudicació" del govern espanyol davant l'independentisme. Una claudicació que "perseguirà els seus protagonistes -recordin els seus noms: Pedro Sánchez, Carmen Calvo, Meritxell Batet- per la resta de la seva vida política.

L'ABC editorialitza sobre un Sánchez que s'ha "venut" a Torra, anuncia l'abisme electoral pel PSOE i escomet contra el document "de tots dos governs" perquè esmenta que hi ha un "conflicte polític". També La Razón subratlla la "rendició" del president espanyol, tot i que en la informació admet que en la cimera de tots dos presidents no es va parlar de referèndum i va ser de tràmit.

Està clar que el que ha enfurismat més la dreta política i mediàtica, més que els resultats de la cimera, és la litúrgia que l'ha acompanyat i el que pugui semblar de reconeixement del conflicte i de cimera entre dos poders polítics en pla d'igualtat.