Endevina qui ve a sopar aquesta nit... a Foment del Treball

Hi ha hagut confusió fins al darrer moment sobre l'assistència del president Torra a l'acte de Foment, en què ha intervingut i ha marxat després que parlés Pedro Sánchez

Pedro Sánchez, Josep Sánchez Llibre i Quim Torra en el sopar empresarial.
Pedro Sánchez, Josep Sánchez Llibre i Quim Torra en el sopar empresarial. | Europa Press
20 de desembre del 2018
Actualitzat a les 22:53h
Endevina qui ve a sopar aquesta nit és el títol d'una pel·lícula que van protagonitzar el 1967 Spencer Tracy i Katharine Hepburn, però el títol és ideal per un sopar com el que aquesta nit ha celebrat la patronal Foment del Treball. En el film, Tracy i Hepburn encarnen una parella gran, ben situada i d'idees liberals que queden astorats al saber que la seva filla (Katharine Houghton) ha conegut un jove negre (Sidney Poitier) i s'hi vol casar. Són els anys més dramàtics de la lluita contra la segregació racials als Estats Units i el film deixa en evidència la dificultat d'acceptar l'altre.

El sopar de Foment del Treball -lliurament dels Premis Carles Ferrer Salat- ha portat de corcoll la directiva de l'entitat i el seu president, Josep Sánchez Llibre, enderiat a fer possible que Pedro Sánchez i Quim Torra compartissin mantell, envoltats per 600 comensals. La decisió de convocar el consell de ministres a Barcelona va ser vista com una oportunitat des de Foment per facilitar la trobada i reforçar el que és una línia de la cúpula empresarial: garantir l'estabilitat i el retorn a certa "normalitat" institucional.

Però de seguida van tastar els empresaris l'extraordinària complexitat del moment polític. Si sempre va semblar clara la presència del president espanyol, malgrat que no es va confirmar fins als darrers dies, la del president Torra ha ballat fins al darrer instant. I això que Sánchez Llibre ha emprat totes les seves millor arts de qui està avesat a moure's bé pels salons del poder. Li va insistir al president de la Generalitat en la trobada que van celebrar a Palau el 3 de desembre i després hi ha tornat.

Incertesa fins al final

Avui mateix, el president de Foment insistia per convèncer Torra en una trobada amb la premsa, emprant una dada gens negligible: els prop de 600 empresaris asseguts a taula representaven el 60% del PIB català. La resistència de Torra a confirmar la presència en el sopar ha incomodat un sector dels congregats. El periodista Joan Tapia, un dels assistents, es preguntava si aquest fet "és una contribució a l'estabilitat". 

Finalment, algú ha ideat una solució que potser vol ser salomònica: el president es deixaria caure a l'acte de Foment "una estona". Ho ha anunciat la consellera Elsa Artadi després de la reunió del Govern. Fins al darrer instant no s'ha conegut com seria l'escaleta de la cerimònia. Un acte que ha generat protestes a la Diagonal per l'altra presència, la del president espanyol.

Torra no està per bromes

L'escena de la trobada a tres a l'entrada del reina Sofia ha estat un poema i ha dit molt de l'ànim de cadascun dels actors. A Sánchez Llibre se'l veia satisfet d'haver aconseguit, finalment, que tots dos presidents estiguessin allí. Ha parlat de manera còmplice amb Pedro Sánchez, el primer dels presidents en arribar. I ha sortit a rebre amb entusiasme Torra quan ha arribat, apropant-lo al màxim amb Sánchez, que somreia políticament. Qui no somreia era Torra, amb posat seriós i tens fins que ha dibuixat un somriure. Els periodistes han reclamat una segona salutació, però tots tres han girat i han entrat.   

Quim Torra ha anat al sopar, ha fet una breu intervenció i ha esperat que acabés de parlar Pedro Sánchez. Tot seguit, se n'ha anat, deixant la Generalitat representada pel vicepresident Pere Aragonès i les conselleres Àngels Chacón i El Homrani. La sorpresa ha estat gran quan s'ha sabut que se n'anava a fer de rapsode al Palau de la Música en un acte sobre l'exili i el Nadal del 1939.   

La pel·lícula acaba bé, amb un Spencer Tracy que acaba beneint l'enllaç, com també ho fan els futurs consogres, que tampoc veien clar que el seu fill matrimoniés amb una blanca. Un final feliç -malgrat que Tracy estava molt malalt i moriria dues setmanes després de concloure el film-, d'aquells que només passen a les pel·lícules.