Història d'una fotografia i tres ponsèties

Els moviments de protocol de la Moncloa per evitar una imatge íntegra de flors grogues marca la trobada entre Torra i Sánchez

Seqüència del canvi de plantes durant la reunió de Torra i Sánchez
Seqüència del canvi de plantes durant la reunió de Torra i Sánchez | ND
Sara González / Oriol March
20 de desembre del 2018
Actualitzat a les 22:32h
Encaixada de mans a les portes del Palau de Pedralbes. A les 19.12 hores, en concret. La salutació entre Pedro Sánchez i Quim Torra és l'avantsala d'una trobada que, contra pronòstic, s'ha acabat convertint en la batalla per una fotografia coronada amb tres ponsèties: dues de flors grogues i una de vermella com a atrezzo afegit en l'últim moment per un responsable de protocol de la Moncloa. 

La Generalitat insistia des del principi, i ha seguit insistint també al final, que a Pedralbes s'ha produït una "cimera entre governs" en la qual, a més dels presidents, s'hi han sumat Carmen Calvo i Meritxell Batet, per una banda, i Pere Aragonès i Elsa Artadi per l'altra. El govern espanyol mantenia i manté que en cap cas s'ha produït una trobada bilateral i que la reunió s'ha produït entre presidents per una banda i consellers i ministres en l'altra.

En la tauleta del darrere de Sánchez i Torra lluïen inicialment les dues ponsèties grogues, el color dels llaços amb què l'independentisme reivindica la llibertat dels presos polítics i dels exiliats. A algú no li ha passat desapercebut el detall floral en el moment de la fotografia del cara a cara entre presidents als sofàs grisos del prestigiós palau i un responsable de protocol de la Moncloa s'ha encarregat de trobar una ponsètia vermella amb la qual s'ha acabat formant una rojigualda vegetal.


A més de resoldre el que ha estat interpretat per algú com un conflicte cromàtic, la Moncloa s'ha afanyat en contrarestar la segona de les seves preocupacions: desmentir la versió de la cimera entre governs que la Generalitat ha venut assegurant que la reunió de treball és "només entre presidents".

La que havia de ser una reunió per exhibir que la relació institucional continua i que, per tant, el diàleg entre les dues administracions no està trencat, s'ha acabat convertint en un estira-i-arronsa entre els equips d'assessors per la fotografia final. Uns la volien a sis. "Sí que farem la fotografia, però Moncloa s'hi resisteix", insistien des de l'entorn del president. Els altres, mantenien que la trobada era entre els dos presidents per una banda i, separadament, Artadi, Aragonès, Batet i Calvo. Entre bambolines, el xoc de versions entre Moncloa i Generalitat han acabat ocupant l'hora i 26 minuts d'interlocució a Pedralbes. 

Pols fins al final

"Es reuneixen els presidents i després s'hi sumaran consellers i ministres", han explicat fonts del Govern pocs minuts després que Sánchez i Torra s'asseguessin ja amb les tres ponsèties arrenglerades. Acte seguit, fonts de Moncloa, buscant evitar que la lectura que es faci és la d'una reunió bilateral entre governs, contradeien aquest format: "La reunió de treball és només entre presidents. Consellers i ministres només entraran a saludar". El pols ha seguit fins al final i el desacord de la posada es escena s'ha resolt amb una foto dels sis, però dempeus. Només s'han trobat uns minuts.

De fet, Aragonès i Artadi havien arribat puntuals a la trobada amb una gruixuda carpeta per entrar en matèria. Aquesta trobada, a diferència de la dels presidents, sí que tenia ordre del dia, segons expliquen des de Palau. "La trobada ha estat entre governs", tornava a insistir a consellera Elsa Artadi al final de l'encontre, que no ha arribat als 90 minuts en total. "S'ha produït una reunió institucional entre presidents i, en paral·lel, una entre consellers i ministres", ha replicat la ministra Meritxell Batet. Acord per seguir dialogant, desacord sobre el format i convivència entre ponsèties. 
 

En un primer moment només hi havia flors de color groc, símbol per la llibertat dels presos

 

Protocol de la Moncloa s'ha encarregat de situar-ne una de color vermell

Arxivat a