Totes les dades de la Generalitat seran obertes per defecte des d'ara

El Govern s'adhereix a la Carta Internacional de Dades Obertes i el departament d'Acció Exterior coordinarà una estratègia de transparència transversal a l'executiu, el sector públic i els ens locals

Reunió del consell executiu, aquest dijous.
Reunió del consell executiu, aquest dijous. | @govern
20 de desembre del 2018
Actualitzat a la 13:27h
El Govern ha fet aquest dijous un pas endavant en polítiques de transparència i ha aprovat l'estratègia de dades obertes de la Generalitat de Catalunya, la qual inclou que aquesta i el seu sector públic impulsarà "l'obertura per defecte de totes les seves dades". Una ordre que afecta "tant les elaborades internament com aquelles que obrin en el seu poder com a conseqüència de la seva activitat o de l’exercici de les seves funcions, incloses les que li subministren els altres subjectes" a la llei de transparència.

Els únics límits a aquesta directriu són les que afecten precisament a aquesta normativa del 2014 i pels quals "caldrà justificar, si es dona el cas, quina és la motivació per la qual no s’ofereixen en format obert", segons s'ha aprovat al consell executiu i consta a l'acord de govern al qual ha tingut accés el NacióDigital. Liderarà aquesta estratègia el Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, d'Alfred Bosch, a través de la direcció general de Transparència i Dades Obertes.

Igualment, el Govern ha aprovat adherir-se a la Carta Internacional de Dades Obertes, promoguda per la xarxa internacional Open Data Charter, arran de la col·laboració entre més de 70 governs i organitzacions d'arreu del món. Segons aquesta carta, i com reconeix l'acord de l'executiu, les dades han de ser obertes per defecte; actualitzades i exhaustives; accessibles i utilitzables; comparables i interoperables; per millorar la governança i la participació ciutadana; i per al desenvolupament inclusiu i la innovació.

Accés gratuït

L'accés al fitxer de dades obertes de la Generalitat serà gratuït, excepte quan aquestes no existeixin per defecte i calgui elaborar-les. A nivell territorial, el Govern es compromet a facilitar "informació que en permeti l'anàlisi territorial a escala municipal o en la sectorització que es determini", motiu pel qual, "sempre que sigui possible, els fitxers de dades incorporaran informació d'especial interès per al tractament territorialitzat", amb variables com el municipi, districte, secció, o en clau de gènere.

Igualment, la Generalitat "promourà i facilitarà la integració de dades procedents dels ajuntaments i resta d'ens de les administracions locals per tal de constituir conjunts de dades que reflecteixin la realitat integral del país" i, per aconseguir-ho, "fomentarà l’estandardització de les dades obertes de les administracions locals a través de la difusió de directrius i models comuns de dades, dins el marc de la Xarxa de Governs Transparents".

Integració al portal europeu

A nivell internacional, l'executiu català es compromet a donar màxima difusió de les seves dades i les del sector públic i n'oferirà el catàleg per tal que s'integri en el Portal Europeu de Dades. Una plataforma que dona accés a les dades obertes d'institucions o entitats del conjunt de la Unió Europea.

Aquest acord subratlla que el Govern creu que aquesta obertura de dades "fomenta la construcció de societats més interconnectades, amatents a les necessitats de la ciutadania, i permet desenvolupar la innovació, la justícia, la transparència i la prosperitat, en la mesura que assegura la participació cívica en la presa de decisions públiques i el retiment de comptes".