La guia de totes les mobilitzacions del 21-D

Els CDR, Òmnium, l'ANC i la Comissió 21-D organitzen accions de resposta a la reunió del consell de ministres a Barcelona

Manifestació dels CDR per fer complir el mandat de l'1-O.
Manifestació dels CDR per fer complir el mandat de l'1-O. | Adrià Costa
20 de desembre del 2018
Actualitzat a les 14:08h
Catalunya bull. Ja fa dies que la ciutadania té clar que el 21 de desembre serà una d'aquelles dates per a recordar. La celebració del consell de ministres a Barcelona ha despertat una onada d'indignació, tant pels darrers esdeveniments polítics amb la prèvia del judici i els polítics en vaga de fam, com per la data escollida, tan sols un any després de les eleccions del 21 de desembre, convocades per Mariano Rajoy a través de l'aplicació del 155. I ara, asseguren, ja no hi ha marxa enrere. 

Malgrat que part de l'executiu de Pedro Sánchez es reuneix aquest dijous al vespre de mutu acord amb el de Quim Torra, l'avinentesa final de la cimera de governs no ha aconseguit atiar el foc de les mobilitzacions, que continuen, ara sí, molt més organitzades, però sota la consigna de moviment pacífic. L'epicentre d'aquestes serà Barcelona, amb un punt calent davant de la Casa Llotja de Mar, on s'ha de celebrar el consell de ministres. En una entrevista a NacióDigital, els CDR afirmaven que no descartaven "cap mena d'acció". Per altra banda, els presos demanen una mobilització "cívica i pacífica".

El 21-D es preveu una gran manifestació a la tarda, protestes a les universitats, un acte polític a l'Estació de França i una marxa "massiva" de cotxes que té per objectiu col·lapsar els carrers de la capital. Més enllà de Barcelona, però, grups autònoms i els CDR apunten accions concretes arreu del territori, sobretot en peatges i carreteres on es poden produir concentracions espontànies o marxes lentes. 

Tot amanit per l'amenaça policial que plana sobre el conjunt de les manifestacions. Quina serà l'actuació dels Mossos d'Esquadral i la dels policies espanyols? Sánchez ja va avisar, davant la incertesa que l'operatiu policial català no fos efectius, que enviaria 1.000 piolins. I de fet, 750 policies antidisturbis pertanyents a 15 grups de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP) de la policia espanyola i altres 200 guàrdies civils del Grup de Reserva i Seguretat (GRS) ja han arribat a Catalunya en comissió de servei

Els Mossos, per la seva part, afronten el 21-D amb el repte de fer compatibles seguretat i drets, amb un desplegament d'uns 8.000 agents. No obstant això, investigats per "inacció" per part de la Fiscalia arran de la seva actuació durant els últims talls de carreteres dels CDR, el seu paper el aquest divendres tornarà a estar ara al punt de mira. Aquestes són les mobilitzacions previstes: