Torra insta els presos en vaga de fam a abandonar la protesta

El president de la Generalitat, en una intervenció al sopar groc nadalenc del PDECat, assegura que Rull, Turull, Sànchez i Forn ja han "remogut consciències"

El president de la Generalitat, Quim Torra, aquest dimecres al Parlament
El president de la Generalitat, Quim Torra, aquest dimecres al Parlament | Julio Díaz / Junts per Catalunya
19 de desembre del 2018
Actualitzat a les 22:11h
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reclamat aquest dimecres al vespre que Jordi Sànchez, Jordi Turul, Josep Rull i Joaquim Forn posin fi a la vaga de fam. En aquests termes s'ha expressat en la seva intervenció durant el sopar groc que el PDECat ha organitzat a Barcelona coincidint amb les festes nadalenques. Els quatre dirigents de Junts per Catalunya (JxCat) van encetar la vaga els dies 1 i 3 de desembre, i ja ha tingut conseqüències: Turull ha hagut de ser portat a la infermeria de Lledoners.

Segons Torra, que s'ha sumat al comunicat del Síndic de Greuges, dels expresidents de la Generalitat i del Parlament, la vaga ja ha "remogut consciències". En aquest sentit, el president de la Generalitat -que també va dur a terme un dejuni de dos dies a Montserrat-, ha indicat que la protesta ja ha servit per avançar en qüestions relacionades amb el judici i el Tribunal Constitucional (TC).

En la seva intervenció, la primera que fa en un sopar d'aquest tipus organitzat pel PDECat, ha apel·lat als "grans consensos" que existeixen al país en relació a la reunió que tindrà demà amb Pedro Sánchez i tres ministres al Palau de Pedralbes. "Hem de fer les coses a la catalana manera", ha apuntat Torra. "El món ens està escoltant perquè anem amb les banderes dels drets civils i del diàleg", ha ressaltat el dirigent de JxCat, que ha defensat de nou el dret a l'autodeterminació.

"Aquesta és la millor targeta, i ha d'anar al costat de la del diàleg. Nosaltres som els del diàleg, els del dret a tenir drets", ha apuntat Torra. "No sabem fer les coses d'altra manera", ha insistit el president, que ha demanat "fermesa i serenitat" de cara a les protestes que hi haurà contra el consell de ministres del 21-D a Barcelona. La sortida política, ha dit, només arribarà si el país està "esperançat" malgrat els moments difícils, marcats en aquest cas per la presó, l'exili i la vaga de fam, ja en les últimes hores.

Carta dels presos

Rull, Forn i Turull han enviat un missatge en forma de carta als assistents al sopar groc que ha organitzat la federació barcelonina del PDECat amb motiu de les festes de Nadal. Els tres dirigents han reivindicat que la vaga de fam que protagonitzen des de fa pràcticament tres setmanes "ha ajudat a remoure consciències" a Espanya i a Europa, i ha servit perquè el Tribunal Constitucional (TC) comenci a resoldre els recursos d'empara paralitzats des de fa pràcticament un any.

"Hem rebut mitjans de comunicació estrangers i hem explicat arreu del món la nostra situació i l'actuació partidista del TC i de la justícia espanyola", assenyalen Rull, Turull i Forn, que han justificat la protesta perquè no tenien "altra forma" d'alçar la veu davant l'actuació del Constitucional tancats a la presó de Lledoners. "No podem deixar de denunciar la inacció del TC. Ens ha acceptat tots els recursos que hem presentat però no n'ha resolt ni un de sol amb l'única intenció de bloquejar el nostre accés a la justícia europea", recalquen els consellers en la carta llegida per Mercè Homs.

La missiva reclama a la ciutadania "resistir" i "no desmoralitzar-se". "Necessitem que continueu mobilitzant-vos, que no us atureu", ressalten els dirigents del PDECat. "La presó ens ha fet més forts", sostenen. La carta s'ha fet pública poc després que el Síndic de Greuges hagi emès un comunicat signat per tots els expresidents del Parlament i de la Generalitat en el qual reclamen a Forn, Rull i Turull que deixin la protesta que impulsen des de Lledoners des dels dies 1 i 3 de desembre.

Judici al Suprem

Tenint en compte que en les properes setmanes hauran de tornar a Madrid per afrontar el judici al Tribunal Suprem, els tres dirigents assenyalen que hi aniran "amb la cara ben alta". "Serà una nova oportunitat per denunciar davant del món un estat incapaç d'afrontar conflictes polítics i de dialogar. Denunciarem la repressió que hem patit, l'arbitrarietat d'uns jutges que només han escoltat els atestats i els testimonis dels mateixos aparells de l'Estat que van intentar que no votéssim", sostenen.

"Quan declarem davant del Suprem no capitularem, no renunciarem a res, no ens rendirem", assenyalen al llarg de la carta. Sostenen, a banda, que "ningú" aturarà el procés cap a la independència. "Ni la intolerància de l'Estat, ni els tribunals, ni els jutges, ni cap amenaça impedirà que fem realitat el nostre somni", indiquen.