Comença el desgel

Torra i Sánchez se citen a Barcelona la vigília del 21-D en el format que volia el Govern mentre els presos de JxCat es preparen per deixar la vaga de fam, i el PDECat i ERC fan un gest amb el PSOE pel sostre de despesa

Pedro Sánchez i Quim Torra a la inauguració dels Jocs Mediterranis
Pedro Sánchez i Quim Torra a la inauguració dels Jocs Mediterranis | Adrià Costa
Oriol March / Sara González
19 de desembre del 2018
Actualitzat el 20 de desembre a les 12:36h
A les portes de Nadal, arriba el desgel. En concret, al Palau de Pedralbes i just en el primer aniversari de les eleccions del 155. La coincidència de la reunió del consell de ministres amb aquesta data ha desfermat un clima de tensió que recordava a l'etapa de Mariano Rajoy. Pedro Sánchez i Quim Torra s'han esmerçat en revertir la relació glaciar dels darrers mesos amb la cimera en el format que volia el Govern però també amb l'imminent final de la vaga de fam dels presos de JxCat i amb l'ordre de Torra, Puigdemont i Aragonès a ERC i el PDECat a Madrid perquè donin aquest dijous suport al govern del PSOE en el sostre de dèficit. 

Després de gestions discretes i de cessions mútues, amb conseqüències a Catalunya i a Madrid, la Generalitat ha aconseguit que la Moncloa accepti una cimera presidida per Quim Torra i Pedro Sánchez amb la presència de tres membres de cada govern per banda. Per una altra banda, ERC i el PDECat s'han compromès al Congrés a votar a favor de l'objectiu de dèficit de l'1,8% dels pressupostos del govern espanyol, gest clau per mantenir vius els comptes.

Si el suport es materialitza, aquest mateix dijous es podria reeditar a Madrid la majoria de la moció de censura que va permetre a Sánchez arrabassar la Moncloa a Mariano Rajoy. Després d'una etapa de desconfiances entre administracions, aquests són els primers dos símptomes del desgel. S'hi suma que, a última hora d'aquest dimecres, ho ha hagut una  carta dels expresidents del Parlament i el Govern (inclòs José Montilla) demanant als presos que deixin la vaga perquè els seus objectius s'han complert i toca defensar-se. Quim Torra s'hi ha sumat i, segons diverses fonts consultades per NacióDigital, el final de la vaga de fam podria ser "imminent".

Una fotografia per exhibir que es manté la relació institucional 

Després d'una primera trobada el passat 9 de juliol a la Moncloa, Sánchez i Torra tornaran a seure cara a cara al Palau de Pedralbes a partir de les sis de la tarda. La salutació -fotografia inclosa- es produirà just abans o just després de la cimera amb consellers i ministres. És una de les imatges que el PSOE busca abans d'acabar l'any per transmetre que manté una relació institucional amb Catalunya malgrat les discrepàncies profundes amb l'independentisme. De fet, entre les files socialistes asseguren que no esperen que es produeixin grans acords, però sí una exhibició de què els canals de diàleg es mantenen. Sánchez es desplaçarà després cap al sopar anual de Foment del Treball.

La Generalitat, segons fonts consultades per NacióDigital, té intenció de "parlar de tot" a la reunió, i això inclou referèndum, situació dels presos i en quin punt es troben els exiliats. Són les mateixes qüestions que ja es van tractar, sense èxit, en la comissió bilateral prèvia a les vacances d'estiu, quan les dues administracions van constatar que no parlaven el mateix llenguatge pel que fa a solucions polítiques. Sánchez, per la seva banda, buscarà situar en l'epicentre de la reunió mesures de tipus social i té previst que el consell de ministres de divendres, a més d'aprovar un increment del salari mínim professional, doni també llum verda a mesures concretes en matèria d'infraestructures a Catalunya. No entra dins dels plans del president espanyol fer cap proposta concreta per afrontar el conflicte. De fet, dirigents com el líder del PSC, Miquel Iceta, ja han advertit que seria cremar un cartutx que no donaria fruits. 

Insistència en el referèndum autodeterminació

Torra, però, farà mans i mànigues per defensar que la millor sortida per al procés és la celebració d'una votació vinculant i acordada, i demanarà "valentia" a Sánchez per tal que abordi aquesta qüestió al marge de les crítiques de PP, Ciutadans i Vox, que en menor o major mesura reclamen un 155 indefinit que destitueixi el Govern i controli tots els ressorts de l'administració catalana. "Nosaltres som els del diàleg", ha refermat el president en la sessió de control, que ha reiterat que en cap cas avalen la violència quan Ciutadans ha anunciat una querella donan per fet que divendres es produiran disturbis per les manifestacions convocades pels CDR contra el consell de ministres. Mentre el president de la Generalitat responia als grups de l'oposició, el seu equip acabava de detallar el format de la trobada amb la Moncloa, reticent a la cimera.

Finalment, a Torra l'acompanyaran tres membres del Govern. Es tracta del vicepresident Pere Aragonès i de les conselleres Elsa Artadi -Presidència- i Ester Capella -Justícia-. Aragonès i Artadi mantenen un diàleg fluid amb Carmen Calvo, vicepresidenta del govern espanyol, i han format part activa de les converses per propiciar la trobada. A Capella se l'ha emmarcat dins la reunió perquè, en tant que titular de Justícia, és responsable dels centres penitenciaris on hi ha reclosos nou líders independentistes. L'alineació és paritària en termes de gènere i de partits: dos de JxCat, dos d'ERC.



Per la part espanyola hi assistiran Calvo i dos ministres. Es tracta de Meritxell Batet, de Política Territorial -encarregada de gestionar les comissions bilaterals des de l'Estat- i José Luis Ábalos -Foment-, que és un dels principals suports polítics de Sánchez dins del PSOE en tant que secretari d'organització. La Moncloa preferia que a la trobada hi assistís Damià Calvet, conseller de Territori, però la Generalitat ha optat per un perfil més polític tenint en compte la situació dels presos.

Un pas clau per als pressupostos de Sánchez

Que hi ha certa reciprocitat entre els dos governs quedarà també retratat amb el vot afirmatiu d'ERC i del PDECat que permetrà l'aprovació del sostre de despesa dels pressupostos generals de l'Estat aquest dijous al Congrés. Aquest pas és imprescindible per a l'aprovació dels comptes de Pedro Sánchez i el vot a favor els partits catalans suposaria una rectificació de la seva postura, ja que al juliol es van abstenir i la proposta no va tirar endavant. Els dos partits independentistes, però, segueixen mantenint el seu no a l'aprovació dels pressupostos. 

La cimera, el gest al Congrés i la petició dels expresidents -també signada pel socialista José Montilla- perquè els presos polítics deixin la vaga de fam són tres elements que poden contribuir a desinflamar des de la vessant política un 21-D que seguirà estant a prova de com es desenvolupin les múltiples mobilitzacions convocades. Les advertències del Govern en aquest sentit han estat molt clares. Especialment clar ha estat el vicepresident Pere Aragonès: "Si un independentista actua violentament, ho rebutgem perquè ens fa vergonya".  
 
Arxivat a