La reunió amb Sánchez que Colau volia i la Moncloa ha ignorat

El gabinet de l'alcaldessa ha contactat repetidament amb l'equip del president espanyol durant l'últim mes per concretar una trobada en paral·lel a la cimera entre la Generalitat i l'executiu espanyol

20 de desembre del 2018
Ada Colau, a l'Ajuntament de Barcelona
Ada Colau, a l'Ajuntament de Barcelona | Ajuntament de Barcelona
"No hi haurà cap reunió". La frase, pronunciada per un dirigent de Barcelona en Comú aquesta setmana, era categòrica i il·lustrava l'intent frustrat de l'equip de govern municipal per tancar una reunió entre Ada Colau i Pedro Sánchez aprofitant la celebració del consell de ministres a Barcelona aquest divendres. Tal com han confirmat fonts municipals a NacióDigital, el gabinet de l'alcaldessa ha intentat durant l'últim mes concretar una trobada entre Colau i el president espanyol, però la Moncloa no ha atès la proposta de l'Ajuntament de Barcelona. Les comunicacions pilotades des de l'alcaldia s'havien produït en paral·lel a les negociacions entre la Generalitat i l'executiu estatal, que sí que han desembocat en un cimera entre governs.

L'equip de Colau ha dedicat esforços a fer possible un contacte presencial amb Sánchez perquè considerava rellevant tractar directament amb el president espanyol assumptes d'incidència municipal, des d'inversions en infraestructures fins als canvis legislatius en matèria d'habitatge, insistentment reclamats pels comuns i Podem. Per això, l'entorn de l'alcaldessa ha contactat en repetides ocasions amb la Moncloa en les darreres setmanes per estudiar la viabilitat d'un reunió formal. Tot i l'interès mostrat -inclòs en públic-, l'equip de Sánchez ha ignorat la petició de l'alcaldia, que havia explorat les opcions que oferia l'agenda oficial. L'Ajuntament de Barcelona celebrarà ple aquest divendres al matí, el mateix moment en què se celebrarà el consell de ministres. 

Fonts municipals apunten que la indiferència de la Moncloa pot respondre a càlculs electorals dels socialistes camí de les municipals del maig

Fonts municipals lamenten el resultat obtingut i apunten que la indiferència pot respondre a càlculs electorals dels socialistes camí de les municipals del maig, quan Colau haurà de competir amb el PSC pel vot d'esquerra a la ciutat. Les mateixes fonts recalquen que la relació amb els ministres de Sánchez en els darrers mesos ha estat també limitada. De fet, el darrer contacte conegut és la carta que la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, va enviar a l'alcaldessa de Barcelona, en la qual reclamava suport per garantir la seguretat del consell de ministres a la capital catalana. "Quedem a la teva disposició per a qualsevol qüestió que consideris oportú plantejar", expressava Calvo en aquella missiva. La Moncloa no va ser, però, receptiva a totes les peticions que va fer l'Ajuntament.

Sánchez i la cimera amb la Generalitat

No hi haurà reunió entre Colau i Sánchez, però l'alcaldessa sí que coincidirà amb el president espanyol en el sopar que la patronal Foment del Treball organitzarà aquest dijous a Barcelona. Tots dos han confirmat la seva assistència a l'acte, segons portaveus municipals. El sopar de la patronal es produirà just després que s'hagin reunit Quim Torra i el mateix Sánchez -acompanyats de membres dels respectius governs- al Palau de Pedralbes. La cimera entre la Generalitat i l'executiu espanyol s'ha confirmat després d'una intensa negociació, culminada en les últimes hores. Està prevista una "salutació" entre Torra i Sánchez abans de la reunió.

El Govern ha aconseguit que la Moncloa accepti el format de cimera, rebutjada inicialment per Madrid. En la representació catalana, a banda del president hi seran el vicepresident Pere Aragonès i les conselleres Elsa Artadi -Presidència- i Ester Capella -Justícia-. Aquesta última és rellevant en la mesura que és l'encarregada de gestionar la situació de les presons catalanes, on hi ha nou dirigents independentistes privats de llibertat. Per la part espanyola, els encarregats d'acompanyar el president del govern estatal seran la vicepresidenta Calvo, la ministra Meritxell Batet -Política Territorial- i el ministre de Foment, José Luis Ábalos, centrat en les infraestructures.
Arxivat a