Gest del PDECat i ERC en vigílies del 21-D: votaran el sostre de despesa de Sánchez

El grups independentistes al Congrés donaran suport al pas imprescindible per la tramitació dels pressupostos estatals per ordre del Govern. La Moncloa ho vincula al seu vist-i-plau a la cimera de dijous

Una imatge de la bancada del PDECat al Congrés dels Diputats
Una imatge de la bancada del PDECat al Congrés dels Diputats | ACN
19 de desembre del 2018
Actualitzat a les 18:00h
El PDECat i ERC votaran aquest dijous a favor del sostre de despesa que el govern espanyol sotmetrà a debat al Congrés. La decisió arribarà en la vigília que el Consell de Ministres es reuneixi a Barcelona, on l'independentisme ja ha convocat mobilitzacions de rebuig. La votació a la cambra baixa es celebrarà hores abans de la cimera entre els dos governs a Barcelona. La reunió era, segons fonts governamentals, un pas imprescindible per tenir una bona actitud al Congrés. A la Moncloa van més enllà i vinculen haver cedit en el format de la cimera entre governs (volien que només fos una trobada de presidents) a la votació que permetrà a Pedro Sánchez tramitar els comptes.

Acordar un sostre de despesa un pas imprescindible per a l'aprovació dels pressupostos de Pedro Sánchez i amb un vot a favor els partits catalans rectificarien la seva postura, ja que al juliol es van abstenir i la proposta no va tirar endavant.

Precisament aquest dimecres el PDECat té reunió del seu Consell Nacional i els sectors més propers a Carles Puigdemont havien promogut que es debatés un document per deixar caure Sánchez. Per ara no serà. Al PDECat s'han posicionat abans sobre el sostre de despesa i confiaven que ERC seguís el mateix camí. Uns i altres actuen, segons han explicat a NacióDigital, seguint ordres dels seus representants al Govern.

Pel que fa a la resta de grups, Units Podem hi donarà suport, després de la seva abstenció al juliol mentre que el PNB mantindrà el seu vot a favor de fa cinc mesos.

En qualsevol cas, l'aprovació del sostre de despesa és un gest cap a la Moncloa, abans que el govern espanyol presenti els pressupostos. Amb tot, el PP ja ha anunciat que recorrerà a la seva majoria absoluta al Senat per tombar el sostre de despesa que proposa Sánchez, per tant la mesura tindrà poc recorregut en cas de ser aprovada al Congrés.