Torra i Sánchez ultimen la inclusió de consellers i ministres en la reunió a Barcelona

La Generalitat aspira a incloure tres membres del Govern i tres dirigents del gabinet espanyol en una trobada que es perfila per aquest dijous

Quim Torra, Carmen Calvo i Pere Aragonès, en trobada del mes d'octubre
Quim Torra, Carmen Calvo i Pere Aragonès, en trobada del mes d'octubre | ACN
18 de desembre del 2018
Actualitzat a les 20:20h
Quan falten menys de 48 hores perquè arrenqui l'aterratge de membres del govern espanyol a Catalunya per la celebració del consell de ministres a Barcelona, continua sent oficialment una incògnita si Quim Torra i Pedro Sánchez mantindran una reunió aprofitant la visita del president espanyol a la capital catalana. La negociació sobre la trobada se centra en el format i en els assistents, perquè la Generalitat vol que, a banda de Torra, hi siguin almenys el vicepresident Pere Aragonès i la consellera de la Presidència, Elsa Artadi. Així li van traslladar aquests dos últims aquest dilluns a la número dos de Sánchez, Carmen Calvo, en una trobada discreta al centre de Barcelona. "A hores d'ara, el contacte entre els dos governs és permanent", afegeixen fonts de Palau i Vicepresidència per il·lustrar els contactes d'Aragonès i Artadi amb Calvo.

De moment no hi ha resposta "definitiva", però la Moncloa ja no tanca la porta a una trobada que inclogui un número reduït de consellers i de ministres. Segons fonts governamentals i parlamentàries consultades per NacióDigital, l'escenari més possible a hores d'ara és que el govern espanyol "accepti" una trobada amb el següent format: Torra, Aragonès i Artadi per la part catalana, i Sánchez, Calvo i la ministra Meritxell Batet -titular de Política Territorial- com a representants de l'Estat. Fins i tot, no es descarta la inclusió de tres ministres i tres consellers per banda. "Acceptar-ho seria el més intel·ligent per part seva", recalca un alt dirigent governamental consultat. La trobada seria dijous, segons assenyalen fonts oficials de Palau i de Vicepresidència.

"S'ha de celebrar"

La primera proposta de Torra va ser la de celebrar una cimera "de govern a govern" -el seu cap de gabinet, Josep Rius, va enviar una carta a la Moncloa per posar el Palau de la Generalitat a disposició de la trobada-, però el govern espanyol ho va tombar. La possibilitat de sumar a la reunió bilateral un nucli reduït de cares de cada gabinet va començar a aparèixer en l'horitzó a finals de la setmana passada, després de la carta de Calvo a Aragonès, i ha anat prenent força amb el pas de les hores. "És un terme mig: ni cimera de governs, ni reunió dels dos presidents", insisteix un dels coneixedors de les negociacions, que s'han de concretar en les properes hores.

Malgrat que a la Generalitat no han agradat gens les últimes paraules de Sánchez sobre la vaga de fam -Puigdemont les ha criticat obertament a través de Twitter-, l'opinió majoritària a Palau és que la reunió "s'ha de celebrar". El clima polític no és el més calmat de les últimes setmanes -les protestes convocades pels comitès de defensa de la República (CDR) i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) marcaran la jornada de divendres al carrer-, però Torra està reben pressions de totes bandes  per trobar-se amb Sánchez. Les principals, de les seves pròpies files.

Jordi Sànchez, president del grup parlamentari de Junts per Catalunya (JxCat), ha reclamat per carta que la cita se celebri. "Si es fa bandera del diàleg i acuses l'altra part de no practicar-lo, quan et proposen una reunió s'ha d'acceptar", ressalta un dels dirigents consultats. Altra cosa és, però, que Torra hagi de fer equilibris, com en tot el mandat: per una banda recela de Sánchez per la nul·la predisposició a acordar un referèndum i per fer decaure la causa contra els presos polítics, i per l'altra ha de mantenir la mà estesa tot i avalar les protestes al carrer contra el consell de ministres.

Ordre del dia

No només el format està en discussió, sinó també l'ordre del dia. Torra vol que la trobada serveixi per parlar "de tot", inclòs el referèndum, i la Moncloa -malgrat defensar que no hi haurà "censura prèvia"- ja ha avisat que Sánchez no pot anar més enllà del diàleg "dins la llei" i "entre catalans". Què vol dir, aquesta segona part de la frase? Que han de ser el Govern i el Parlament els encarregats d'elaborar una proposta que aplegui el 75% dels catalans. Les enquestes dels últims mesos indiquen que aquest consens ja existeix a l'entorn del referèndum i en contra de la repressió de l'Estat.

"La reunió ha de ser útil", reflexionava aquest migdia Aragonès. "Tenim problemes del dia a dia però també problemes de fons molt importants relatius a la relació entre Catalunya i l'Estat i relatius a presos polítics i exiliats". Els detalls de l'ordre del dia, en tot cas, no es concretaran fins que no s'acordi el format de la reunió, tal com constaten fonts de Palau i de Vicepresidència.