La Casa del Dimoni de Gràcia

Un edifici dedicat al diable amb un historial tèrbol i que ha inspirat el bestiari festiu de la vila

La Casa del Dimoni, un edifici singular situat del carrer Josep Torres, al districte de Gràcia
La Casa del Dimoni, un edifici singular situat del carrer Josep Torres, al districte de Gràcia | Martí Juanola
22 de desembre del 2018
Actualitzat el 21 de març del 2024 a les 18:22h

Molt a prop de la plaça del Raspall, al número 20 del carrer Josep Torres de la Vila de Gràcia existeix una casa molt peculiar per la seva ornamentació externa. Es tracta de la coneguda popularment com “casa del dimoni” que destaca per múltiples figures, i imatges relacionades amb el diable.

El promotor d’aquesta construcció fou Agustí Atzeries, qui encarregà l’obra a l’arquitecte Joan Baptista Pons i Trabal, que durant un temps va arribar a ser arquitecte municipal de Barcelona. Segons la llegenda gracienca, les referències diabòliques de l’edifici tenen una justificació de caràcter econòmic.

Quan Agustí Atzeries realitzava la reforma de la casa, segons aquesta versió, es va arruïnar. Veient que això l’obligaria a deixar les obres a mitges, desesperat va fer un pacte amb el diable i màgicament va guanyar la loteria. Les obres foren finalitzades amb èxit l’any 1892, i com a agraïment, Atzeries va fer incloure a la façana diverses al·legories al diable.

 

La Casa del Dimoni, un edifici singular situat del carrer Josep Torres, al districte de Gràcia Foto: Martí Juanola


Com vam veure fa temps amb Cal Drapaire, és relativament freqüent atribuir un origen fantàstic o llegendari a les fortunes necessàries per a construir alguns dels edificis més vistosos de l’era industrial de la ciutat.

Durant anys aquest edifici fou destinat a habitatge popular. Els antics veïns en el seu moment van denunciar pressió per part de la propietat per abandonar l’edifici. Un cop buit, en plena bombolla immobiliària va anar canviant de societat propietària però restava abandonat i en estat de deteriorament.

El juliol del 2015 l’edifici va ser okupat i així va romandre fins que el 16 d’abril del 2016 uns treballadors de la polèmica empresa de desallotjaments extrajudicials “Desokupa” van entrar-hi obrint la porta amb una radial, i després de destruir una part de l’estructura interna de l’edifici, aquest va haver de ser declarat ruïnós i precintat.
 

La Casa del Dimoni, un edifici singular situat del carrer Josep Torres, al districte de Gràcia Foto: Martí Juanola

 


Entre els components de l’escamot van ser identificats entre d’altres un jove practicant d’arts marcials que duu simbologia nazi tatuada a diverses parts del cos i un reconegut paramilitar txètnik serbi que havia participat en diversos combats en països de l’est.

El 6 d’abril de l’any passat varen finalitzar les obres de rehabilitació de l’edifici, destinat a pisos de luxe, un dels quals, amb piscina inclosa es venia per 2 milions d’euros. Suposem que l’interior, en haver quedat ruïnós no conservarà l’antic aspecte. Tot i això, la façana ha estat completament restaurada i mostra en perfecte estat les seves antigues figures diabòliques.

L’any 2016 la Colla de diables de la Vella de Gràcia, cercant mites antics de la vila per al nou bestiari festiu va inspirar-se en les imatges que coronaven una de les plantes de l’edifici per encarregar a l’artesana i especialista en bestiari festiu Dolors Sans, el Diable Atzeries, que ja des de fa un temps podem trobar en diversos correfocs.
 

 

El diable Atzeries Foto: Guillem Roma (cedida)