El magistrat del Suprem, Pablo Llarena, amb el rei d'Espanya Felip VI. Foto: ACN
Un dels elements clau del judici que es realitza al Tribunal Suprem és la interpretació dels fets que van tenir lloc prèviament i durant l'1 d'octubre. El passat 23 de març el jutge instructor de l'alt tribunal, Pablo Llarena,
va anunciar finalment el processament per rebel·lió de 13 líders independentistes, dels quals en seran jutjats nou per aquest delicte. No obstant això, els investigats ascendien a 25, si se sumaven els delictes de desobediència. Així mateix, fixava una fiança de responsabilitat civil de 2,1 milions d'euros que havien de pagar de forma solidària els exmembres del Govern de Puigdemont. D'aquests, 1,6 milions eren considerats per Llarena els diners que s'havien utilitzat per pagar el referèndum i que justificaven, per tant, la malversació. Posteriorment, però, aquesta xifra ha ascendit arran d'informes de la Guàrdia Civil que asseguren que la malversació ha estat d'1,9 milions.
En el seu auto de processament, que és la base sobre la qual es jutjarà els polítics catalans, Llarena recordava que els fets pels quals es porten a judici els acusats es remunten al 19 de desembre del 2012 quan el llavors candidat a la presidència, Artur Mas, va firmar l'Acord per a la Transició Nacional i per Garantir l'Estabilitat del Govern de Catalunya. El Llibre Blanc de la Transició Nacional és, per al jutge instructor, el punt de partida i el full de ruta que precedirà els esdeveniments que justificaran els suposats delictes.
De forma paral·lela, Llarena considerava que el Govern treballava amb altres entitats sobiranistes -concretament l'ANC, Òmnium i l'Associació de Municipis per la Independència- per arribar a la finalitat secessionista. Els fets del 20 i 21 de setembre davant la Conselleria d'Economia i el TSJC, i el referèndum de l'1 d'octubre van materialitzar aquesta voluntat, apuntava. I tot això, amb la col·laboració del cos de Mossos d'Esquadra que, sota la direcció del major Josep Lluís Trapero -investigat per l'Audiència Nacional- van "boicotejar el compliment de l'ordre judicial per inacció".
Abans de finalitzar la instrucció, però, Llarena va donar un tomb al judici. Davant dels diversos casos d'exili i les
resolucions negatives d'extradició per part dels tribunals europeus, va separar la causa en dues,
dividint així el judici a les persones preses o en llibertat però en territori espanyol, i el d'aquelles que havien demanat protecció a Bèlgica, Suïssa o Escòcia. Aquests són els líders independentistes processats. Tots ells, excepte els que són a l'exili, seran jutjats:
- Carles Puigdemont - rebel·lió i malversació (a l'exili)
- Oriol Junqueras - rebel·lió i malversació (a la presó de Lledoners)
- Joaquim Forn - rebel·lió i malversació (a la presó de Lledoners)
Llarena al·lega que van participar en la reunió de coordinació policial del 28 de setembre i que, malgrat conèixer la "gravetat de la protesta del 20 de setembre davant la conselleria d'Economia", van tirar endavant el referèndum tot i el risc d'incidents violents i amb l'objectiu de trencar la unitat de l'Estat. En aquest camí van motivar la mobilització i van impulsar un operatiu policial autonòmic que pogués enfrontar-se amb èxit a la força policial espanyola. De tots ells, el jutge considera que Puigdemont n'és el líder.
- Jordi Sànchez - rebel·lió (a la presó de Lledoners)
- Jordi Cuixart - rebel·lió (a la presó de Lledoners)
Els líders de l'ANC i Òmnium van utilitzar, segons Llarena, aquestes organitzacions per mobilitzar milers de persones i impulsar una massa de força que pogués plantar cara a l'autoritat policial durant el referèndum. Així ho van demostrar agafant el liderat de les concentracions del 20 de setembre, argumenta.
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez durant la protesta al Departament d'Economia Foto: Adrià Costa
- Marta Rovira - rebel·lió (a l'exili)
Llarena processa Rovira per participar en els mecanismes on es va idear el full de ruta independentista, i per haver impulsat al Parlament una legislació de suport i coordinació per assolir l'autodeterminació. El jutge també li atorga plena responsabilitat en l'organització del referèndum i en el fet d'aconseguir els centres de votació.
- Jordi Turull - rebel·lió i malversació (a la presó de Lledoners)
Processat per impulsar la mobilització aprofitant que era portaveu del Govern i per gestionar i dissenyar la inserció publicitària del referèndum. També se l'acusa de coordinar infraestructures informàtiques per a al votació i gestionar els voluntaris.
- Josep Rull - rebel·lió i malversació (a la presó de Lledoners)
Llarena el processa per participar en múltiples reunions per definir l'estratègia independentista. Després del referèndum, indica el magistrat, va impedir que un vaixell destinat a acollir policies espanyols fes port a Palamós.
- Raül Romeva - rebel·lió i malversació (a la presó de Lledoners)
El jutge assegura que va impulsar estructures d'Estat a l'estranger per afavorir el reconeixement de la República a través del Diplocat. També creu que va contribuir en possibilitat la votació electrònica a través d'Internet als residents estrangers. Va assumir, per l'altra banda, l'atenció als observadors internacionals.
- Antoni Comín - rebel·lió i malversació (a l'exili)
- Dolors Bassa - rebel·lió i malversació (a la presó de Puig de les Basses)
Llarena assevera que van assumir el control dels locals de votació que depenien de les seves conselleries i que van permetre, als seus departaments, assumir el cost de les paperetes, el cens i les citacions als membres de les meses electorals.
- Clara Ponsatí - rebel·lió i malversació (a l'exili)
Se la processa per assumir el control i l'ocupació de tots els centres escolars públics per tal de garantir que s'hi pogués realitzar el referèndum.
- Carme Forcadell - rebel·lió (a la presó del Catllar, al Tarragonès)
El jutge la considera una persona que, des que era presidenta de l'ANC, ja treballava per trencar la unitat de l'Estat. Com a presidenta del Parlament, però, diu que va legitimar l'aprovació de les lleis que justificaven la realització del referèndum i donaven suport a la declaració d'independència del 27 d'octubre. Tot això, apunta el jutge, contrariant els avisos i requeriments del Tribunal Constitucional. Va ser present a la manifestació del 20 de setembre i, segons Llarena, va motivar la mobilització del dia següent davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
- Lluís Maria Corominas - desobediència (en llibertat)
- Lluís Guinó - desobediència (en llibertat)
- Anna Isabel Simó - desobediència (en llibertat)
- Ramona Barrufet - desobediència (en llibertat)
- Joan Josep Nuet - desobediència (en llibertat)
A tots ells, Llarena els processa per desatendre els requeriments del Constitucional perquè impedissin les iniciatives que es volien portar a terme al Parlament.
- Meritxell Borràs - desobediència i malversació (en llibertat)
- Lluís Puig - desobediència i malversació (a l'exili)
- Meritxell Serret - desobediència i malversació (a l'exili)
- Carles Mundó - desobediència i malversació (en llibertat)
- Santi Vila - desobediència i malversació (en llibertat)
Als exconsellers també se'ls processa per desatendre els requeriments del TC, així com per autoritzar les conselleries que dirigien perquè tiressin endavant contractacions vinculades al referèndum.
- Mireia Boya - desobediència (en llibertat)
- Anna Gabriel - desobediència (a l'exili)
A les diputades de la CUP se les acusa també de desatendre les decisions del Constitucional, quan van registrar al Parlament la seva proposició de Llei per a la Transició Nacional i Fundacional de la República, i la Llei del Referèndum d'Autodeterminació.
NacióDigital ha analitzat,
a traves de diverses entrevistes a juristes, economistes, politòlegs i historiadors l'impacte inicial del judici que es desenvolupa al Suprem, així com les possibles conseqüències de la sentència. Una d'aquestes veus és la de
Javier Pérez Royo, constitucionalista i catedràtic de la Universitat de Sevilla, que nega que el judici de l'1-O sigui just i considera que l'alt tribunal "ja té la decisió presa".