​Un Nadal Etnològic ple de jocs, contes i pessebres

Descobreix les cinc propostes del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona per aquestes festes

Nadal de pessebres, jocs i contes al Museu Etnològic
Nadal de pessebres, jocs i contes al Museu Etnològic | Ajuntament de Barcelona
Redacció
19 de desembre del 2018
Actualitzat el 20 de desembre a les 10:33h
Ja heu fet plans per aquest Nadal? Una alternativa a les activitats més típiques és el programa d'actes preparats pel Museu Etnològic i de Cultures del Món. Les dues seus de l'equipament barceloní –al parc de Montjuïc i al carrer de Montcada- han programat fins a cinc propostes per passar una bona estona al mateix temps que s'aprenen moltes coses.

I és que el Nadal és una de les festes més tradicionals del calendari, com a mínim al món occidental, d'aquí que aquesta festa tingui un alt interès etnològic i antropològic i que, per tant, estigui molt present en les col·leccions i en el programa d'activitats del museu.

A continuació, les activitats més destacades d'un Nadal ple de jocs, contes i pessebres a les dues seus del Museu Etnològic i de Cultures del Món.

Petits grans arquitectes

El taller Petits grans arquitectes, per art de màgia o gairebé, transformarà una superfície plana en una gran ciutat plena d'edificis alts, ponts i viaductes. Quins materials caldran per construir aquesta ciutat? Doncs només unes peces de fusta de pi sense punts de fixació, uns elements que ajuden els nens i nenes a pensar en tres dimensions i tenir consciència de l'espai.

Mentre construeixen edificis i carrers, els participants estaran guiats per un animador que aprofitarà per parlar-los de geometria, de física i de tecnologia, però també de formes, de volums i, per tant, dels fonaments de les arts plàstiques.

On? Museu Etnològic i de Cultures del Món-Parc de Montjuïc. Passeig de Santa Madrona, 16
Quan? 2 de gener de 2019
Horari: 11.30
Durada: unes dues hores
Públic: infantil i familiar
Inscripcions: no cal inscripció prèvia

10.000 figures de pessebres

El Museu Etnològic i de Cultures del Món conserva prop de 10.000 figures de pessebre de les procedències més diverses. Les figures més destacades de la col·lecció són obra d'artesans catalans com ara Ramon Amadeu, Domènech Talarn, Castells, Daniel José, Lambert Escaler, Pere Teixidor, Muns, Josep Maria Brull, Vallmitjana...

Moltes van ser adquirides per l'historiador, pessebrista i antic director Museu d’Història de la Ciutat Josep Maria Garrut i Romà, del naixement del qual ara fa cent anys. També hi ha part de la col·lecció que Joan Amades i Gelats va reunir entre el 1936 i el 1940, les figures de la col·lecció Serra Graupera i d'altres procedents de la d’Apel·les Mestres.

On? Museu Etnològic i de Cultures del Món-Parc de Montjuïc. Passeig de Santa Madrona, 16
Quan? Exposició permanent
Públic: general
Horaris: de dimarts a dissabte, de 10 a 19.00. Diumenges i festius, de 10.00 a 20.00
Preu: entrada al museu (de 0 a 8,5 euros)

Contes i llegendes a la vora del foc

El Nadal és un període de l'any especialment propici a les reunions i trobades familiars, un d'aquells moments en què, especialment abans que s'inventés la ràdio i la televisió, s'explicaven rondalles, contes i llegendes al voltant de la llar de foc.

Ara, en Jep Gasulla, un actor i animador que és tot un expert en posar al dia de la manera més fresc i divertida la cultura popular, reviu al voltant d'un foc virtual tot de narracions que han passat de pares a fills gràcies a la tradició oral. Tota una festa de saviesa popular que no us hauríeu de perdre de cap manera!

On? Museu Etnològic i de Cultures del Món-Montcada. Carrer Montcada, 12
Quan? Divendres 28 de desembre; dimecres 2 de gener i divendres 4 de gener
Edat recomanada: visita familiar. Per a nens i nenes a partir de 6 anys i les seves famílies.
Durada de l'activitat: 35 minuts
Horaris: dues sessions al dia, 11.30 i 12.30
Preu de l'activitat: activitat gratuïta
Inscripcions: 93 256 23 00 o bé reservesmeb@bcn.cat

Jocs d'arreu del món

Us agrada jugar? Arreu del món hi ha gent com vosaltres. Es pot comprovar en aquest taller familiar de jocs que arrenca amb una visita a l'àmbit de l'Amèrica Precolombina del Museu que està dedicat al joc de pilota.

A partir d'aquí, es poden conèixer jocs d’Àfrica, Àsia i Amèrica. Aprendre les regles i poder passar una bona estona jugant. Sorprèn com de similars són de vegades els jocs de casa nostra i els de punts molt llunyans d'Europa.

On? Museu Etnològic i de Cultures del Món-Montcada. Carrer Montcada, 12
Quan? dijous 27 de desembre i dijous 3 de gener
Públic: adreçat a nois o noies a partir de 6 anys i els adults que els acompanyin
Durada de l'activitat: 90 minuts
Horaris: d'11.30 a 13.00
Preu de l'activitat: activitat gratuïta
Inscripcions: 93 256 23 00 o bé reservesmeb@bcn.cat

Una passejada pel Pedraforca al centre de Barcelona

Al Museu Frederic Marès, al cor del barri Gòtic, es pot visitar un pessebre amb diverses escenes, totes presidides pel perfil característic del massís del Pedraforca. Per arribar al pessebre, però, s'ha de fer una petita passejada per un dels boscos de la zona... I és que l’Associació de Pessebristes de Barcelona, una entitat nascuda el 1863, ha recreat al pati del museu un bosc on no falten ni el suro ni la molsa ni molts elements vegetals més que proporcionen al visitant una experiència immersiva.

Com activitats paral·leles, els dies 23, 24 de desembre i 1 de gener, hi haurà en aquest espai una cantada de nadales i el dijous 13 de desembre, a les 18.00, un col·loqui sobre "El pessebre i el Nadal català" amb Josep Fornés, director del Museu Etnològic i de Cultures del Món, i Josep Maria Porta, president de l’Associació de Pessebristes de Barcelona.

Les activitats continuaran el dissabte 29 de desembre, també a les 18.00, quan s'organitza un segon col·loqui, "El pessebre i els pessebristes", novament amb Josep Fornés, i amb un representant de la Federació Catalana de Pessebristes.

On? Pati del Museu Frederic Marès. Plaça de Sant Iu, 5
Quan? Del 23 de novembre al 3 de febrer
Públic: adreçat a tothom
Horaris: de dimarts a dissabte: de 10.00 a 19.00; diumenge: d'11.00 a 20.00. Del 26 de desembre al 6 de gener, de 10.00 a 21.00
Preu de l'activitat: activitat gratuïta
Inscripcions: 93 256 23 00 o bé reservesmeb@bcn.cat
   
Arxivat a