Contactes intensos de darrera hora per aconseguir que Quim Torra vagi a la gala de Foment

Per la patronal, la trobada entre el president espanyol i el de la Generalitat reforçaria la seva aposta estratègica per garantir l'estabilitat i aconseguir el retorn de les empreses

Sánchez Llibre en la seu de Foment.
Sánchez Llibre en la seu de Foment. | Foment del Treball
17 de desembre del 2018
Actualitzat a les 18:57h
S'estan fent contactes intensos per aconseguir el que ja s'ha convertit en un objectiu prioritari per l'empresariat català: que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra, comparteixin taula el proper dijous 20 de desembre amb motiu de la gala dels Premis Carles Ferrer Salat que celebra Foment del Treball, com a senyal de desgel institucional. Es considera que el sopar de Foment serà un termòmetre de la temperatura que presenta en aquests moments la crisi entre Catalunya i l'Estat. Ho ha dit un veterà del món econòmic: "Si acaben sopant junts, vol dir que s'han reunit abans o ho faran després. Si no, és que les coses van malament".

Segons ha pogut saber Nació Digital, la tensió dels darrers dies va agafar amb el pas canviat Foment, que va passar de donar per segura la presència de Torra i Sánchez a témer que es produiria un agreujament de la crisi política. Les trucades i contactes entre Foment i Palau, com també amb altres instàncies del Govern català, han estat nombrosos aquests dies. Paradoxalment, a mida que la tensió política creixia, després de les declaracions de Torra sobre la via eslovena, s'anava incrementant la xifra dels qui s'inscrivien al sopar. Aquest passat cap de setmana, va semblar que el clima polític donava un gir en sentit positiu i la crispació començava a cedir terreny.

Una aposta estratègica de la patronal

La invitació a tots dos presidents perquè assisteixen al sopar de Foment és més que un gest. El canvi a la presidència de Foment del Treball, el 5 de novembre passat, amb l'arribada de Josep Sánchez Llibre, va suposar un gir en l'actuació de la patronal catalana. Des del nucli dur de l'organització s'ha fet una aposta molt clara en favor de la represa de la normalitat institucional. Pel nou president de Foment, l'organització s'ha de situar en el centre de la societat catalana i fer una "aposta estratègica" per l'estabilitat com a primer pas per assegurar el retorn de les empreses que han traslladat la seva seu fora de Catalunya.

En la mateixa línia, el president de Foment s'ha abocat a refer una bona relació política amb la Generalitat, que gairebé s'havia trencat en el final del mandat de Joaquim Gay de Montellà. Una de les primeres reunions de Sánchez Llibre, després de ser elegit, va ser amb el president Torra. També ha mantingut trobades amb el vicepresident de l'executiu català, Pere Aragonès.

Una aliança amb els sindicats

Observadors del teixit econòmic català expliquen que en aquestes darreres setmanes, Foment ha pres un lideratge que no havien mostrat altres entitats del país davant del bloqueig polític. Fonts de l'empresariat assenyalen la voluntat de la nova direcció de Foment d'establir complicitats amb els sindicats CCOO i UGT. Ja s'ha evidenciat en el comunicat conjunt amb CCOO i UGT del 10 de desembre passat en favor de garantir l'estabilitat política i social. De fet, Sánchez Llibre ha proposat a totes dues centrals que participin en l'elaboració del Pla Estratègic Catalunya 2030 amb què Foment vol analitzar els reptes econòmics de Catalunya en els propers anys.

Aquest dilluns, precisament, la patronal ha presentat el seu Informe de Conjuntura sobre el tercer trimestre en què ha advertit de la necessitat de no perdre dinamisme econòmic. El document alerta de l'embranzida que ha agafat la Comunitat de Madrid i apel·la a no perdre el lideratge dins de l'economia espanyola. Aquest és el marc en què té lloc el sopar de Foment d'aquest dijous.  

Foment del Treball ja té confirmada de manera oficial l'assistència del president del govern, Pedro Sánchez, a la gala de dijous. Moncloa ja ha enviat la carta comunicant la presència del cap de l'executiu. El sopar se celebrarà la vigília del consell de ministres que se celebrarà a la Llotja de Mar, una visita de l'executiu en ple que s'ha convertit en una prova de foc pels dos presidents, l'espanyol i el català. Els CDR ja han anunciat una concentració de protesta contra el sopar empresarial.