Els presos en vaga de fam envien una carta als líders europeus per denunciar el bloqueig del TC

Els dirigents independentistes recorden en la missiva que el procés judicial evidencia una "vulneració severa" dels seus drets fonamentals

Cartell de presos i exiliats aquest dijous a Lledoners
Cartell de presos i exiliats aquest dijous a Lledoners | Albert Alemany
17 de desembre del 2018
Actualitzat a les 17:37h
Nova acció dels presos polítics en vaga de fam. Després de més de 15 dies sense ingerir aliment, Jordi Sànchez, Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull realitzen una nova actuació que pretén esdevenir un revulsiu dirigit a la comunitat internacional. Segons han informat la portaveu dels presos en vaga de fam, Pilar Calvo, i l'advocat de tres d'ells, Jordi Pina, els líders polítics han enviat una carta a una quarantena de dirigents europeus per denunciar el bloqueig del TC.

"Aquestes cartes van dirigides a presidents dels països de la Unió Europea", entre els quals el mandatari espanyol, Pedro Sánchez, i a diverses autoritats jurídiques i polítiques europees com ara el president del Consell Europeu, la Comissió Europea i el Parlament Europeu, ha explicat Calvo només iniciar la roda de premsa, que s'ha celebrat a la delegació del Govern a Madrid. La carta va signada pels quatre presos en vaga de fam, Sànchez, Rull, Turull i Forn, i en ella es denuncia el sentit de la seva presó preventiva, sota acusacions de rebel·lió, i una demora del Tribunal Constitucional que, segons consideren, és una "vulneració severa" de drets fonamentals. 

Aquesta situació "injusta", ha remarcat Calvo, ha propiciat la vaga de fam, i per això s'insta ara Europa, un espai polític en el qual es "dipositen esperances". De fet, ha remarcat, els presos polítics són "defensors dels valors fundacionals de la UE", i la carta, per tant, pretén sensibilitzar els líders i dirigents europeus d'una situació que, tal com ha denunciat, no s'hauria de produir en ple segle XXI: "Creiem que la denúncia no serà en va". 

S'estudia anar directament a Estrasburg

Pina ha denunciat que l'actuació del Constitucional "impedeix" l'accés que tots els ciutadans tenen per dret a accedir a la justícia europea. I és que, tal com ha recordat, durant l'últim any s'han presentat desenes de recursos davant d'aquest alt tribunal. Fins que no s'ha iniciat una vaga de fam, ha remarcat, no s'han començat a rebre respostes al respecte.

En aquest punt, doncs, Pina ha apuntat la possibilitat d'anar directament al Tribunal Europeu de Drets Humans amb seu a Estrasburg, esgrimint una "situació de bloqueig" pels presos. "No s'han produït casos precedents", ha admès, però l'obligació dels lletrats dels presos és "intentar-ho". "No podem permetre que la situació de bloqueig no els permeti accedir als tribunals europeus", ha declarat. 

Pina ha destacat que allò que està en joc són drets tan fonamentals com els d'estar en llibertat, i més quan els líders polítics empresonats preventivament encara no han tingut un judici. En aquest sentit, ha recordat la jurisprudència del TEDH sobre el cas del candidat del Partit Kurd Democràtic des Pobles, Selahattin Demirtas, que va ser empresonat preventivament, i que ara la justícia europea alliberar, i ha sentenciat: "No podem normalitzar coses que no són normals".

La vaga de fam, una obligació

Pina ha defensat la vaga de fam com l'única manera que han tingut els presos polítics de "denunciar" l'abandonament del Constitucional respecte dels seus drets. I ho han fet, ha remarcat, a través de la "crítica més pacífica que es pot fer, estant privats de llibertat". D'això, ha dit, espera que l'alt tribunal espanyol n'hagi començat a "prendre nota" i s'ha mostrat positiu, si és que properament el TC comença a resoldre els recursos: "Ara estem aconseguint que el Tribunal Constitucional es posi les piles".

En qualsevol cas, però, ha afegit Calvo, cap dels vaguistes es planteja, ara per ara, finalitzar la protesta. "Avui s'han enviat les cartes per internacionalitzar encara més la denúncia", ha remarcat, però "de manera immediata no està previst que posin punt i final a la vaga de fam". 

Pina també ha opinat sobre el fet que es pogués estar volent aprofitar el deteriorament que causa la vaga de fam en els presos per demorar el judici. "És insultant. Qualsevol persona que pugui arribar a plantejar-se que quatre ciutadans fan una vaga de fam per retardar el judici és que no coneix la dignitat dels quatre presos, ni l'honorabilitat de l'advocat que ara els informa", ha declarat. Pina ha estat especialment contundent sobre aquest aspecte: "Nego rotunda, radical i visceralment qualsevol ombra de dubte respecte de l'honorabilitat dels meus clients". 
 

Carta enviada a Pedro Sanchez by naciodigital on Scribd