El TC tomba la petició de Forcadell, Boya, Gabriel i Simó per ser jutjades al TSJC i no al Suprem

El Constitucional manté que els recursos han estat plantejats de forma prematura

Suport a Carme Forcadell
Suport a Carme Forcadell | Adrià Costa
17 de desembre del 2018
Actualitzat a les 14:21h
El Tribunal Constitucional ha rebutjat els recursos d'empara interposats per Carme Forcadell, Anna Gabriel, Mireia Boya i Anna Simó, en què posaven de manifest que l'òrgan competent per jutjar-les no és el Tribunal Suprem, sinó la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), per la seva condició d'aforades al Parlament català quan se les va començar a investigar.

El Constitucional, però, no dona tràmit a la seva petició, i la denega perquè els recursos van ser plantejats de forma prematura en el procés d'empara, segons informen fonts judicials. Les mateixes fonts indiquen que les polítiques acusades -només Anna Gabriel es lliurarà del judici per la seva condició d'exiliada- haurien d'haver esgotat prèviament la via judicial del Tribunal Suprem, amb el plantejament d'un article previ i especial en què es demanés la declinatòria de la jurisdicció d'aquest tribunal.

La qüestió de la competència del Suprem es debatrà -més enllà d'aspectes formals- el proper dimarts 18 de desembre en el que es coneix com les qüestions de previ pronunciament. En aquesta vista, que se celebrarà al mateix alt tribunal, hi participaran els advocats, tot i que no els acusats, i es dirimirà si és el Suprem o bé el TSJC, el tribunal que ha de jutjar-los, per la seva condició d'aforats al tribunal català en el moment dels fets, tal com demanen les defenses. 

Aquest serà l'últim tràmit administratiu abans de l'inici del judici. Després de la sessió del 18 de desembre, la sala concedirà deu dies a les defenses perquè presentin els seus escrits per demanar les proves i testimonis de cara al judici. El següent pas ja seran les declaracions dels acusats davant el tribunal el pròxim mes de gener. Serà a principis de l'any que ve, doncs, quan començarà oficialment el judici, tot i que de moment encara no hi ha data fixada.
 

Resolució del recurs d'empara de Forcadell i Simó by naciodigital on Scribd

Resolució del recurs d'empara de Gabriel i Boya by naciodigital on Scribd