El Suprem rebaixa la condemna de Mas, Ortega i Rigau pel 9-N

La sala penal de l'alt tribunal iguala la pena de l'expresident de la Generalitat a la de Francesc Homs, condemnat a un any i un mes d'inhabilitació

L'expresident Artur Mas i els exconsellers Ortega, Homs i Rigau declaren pel 9-N
L'expresident Artur Mas i els exconsellers Ortega, Homs i Rigau declaren pel 9-N | ACN
17 de desembre del 2018
Actualitzat a la 13:22h
La sala penal del Tribunal Suprem ha rebaixat la condemna l'expresident Artur Mas a un any i un mes d'inhabilitació, i la de l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Educació Irene Rigau a nou i sis mesos, respectivament. D'aquesta manera, l'alt tribunal iguala la petició de pena de Mas a la que ja va emetre en primera instància respecte de l'exconseller Francesc Homs, que va ser jutjat directament a l'alt tribunal per la seva condició d'aforat fora de Catalunya. 

La nova sentència respon als recursos de casació que Mas i les exconselleres van interposar contra la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d'inhabilitar-los per haver organitzat el 9-N l'any 2014. Llavors l'alt tribunal català els va condemnar per un delicte de desobediència a 2 anys d'inhabilitació en el cas de Mas, 1 any i 9 mesos a Ortega i 1 any i 6 mesos a Rigau. El TSJC també els va imposar multes de 36.000 euros a Mas, 30.000 a Ortega i 24.000 a Rigau. En canvi, els va absoldre d'un delicte de prevaricació. Abans d'arribar a judici, l'acusació per malversació també va decaure i no se'ls va arribar a jutjar per aquest delicte. 

La sala que ha estudiat els recursos està constituïda pels magistrats Luciano Varela Castro (president), i Alberto Jorge Barreiro, Antonio del Moral, Vicente Magro i Eduardo de Porres Ortiz de Urbina. La redacció de la sentència es farà en els propers dies.