Iceta: «Si un vol diàleg, no es nega a rebre el president del govern espanyol»

El líder del PSC sosté que ha de ser compatible la reunió entre presidents i del consell de ministres amb la mobilització de l'independentisme, com defensen Jordi Sànchez i Oriol Junqueras

El líder del PSC, Miquel Iceta, en roda de premsa aquest dilluns
El líder del PSC, Miquel Iceta, en roda de premsa aquest dilluns | Sara González
17 de desembre del 2018
Actualitzat a les 14:50h
El líder del PSC, Miquel Iceta, ha pujat al faristol de la seu del seu partit amb un clar objectiu: aplanar el camí perquè es produeixi una reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra i que el 21-D transcorri amb la màxima calma possible. De fet, com els líders de Junts per Catalunya i ERC, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras, el primer secretari dels socialistes catalans ha defensat que ha de ser "compatible" la reunió entre presidents i del consell ministres amb la mobilització de l'independentisme. "Hi tenen tot el dret. És perfectament compatible la reunió del consell de ministres amb la mobilització de la gent que discrepa", ha subratllat.

Això sí, Iceta ha advertit de les "contradiccions" que, sota el seu judici, afronta el Govern de Quim Torra. "Si un vol diàleg, no es nega a rebre el president espanyol", ha sentenciat, i ha afegit que, de fet, el més "normal" seria que el president de la Generalitat rebés el president del govern espanyol. En tot cas, el líder del PSC considera "un error" que des de l'executiu català es faci una crida a la mobilització en contra de la reunió del consell de ministres, una actitud que veu contradictòria amb les apel·lacions al diàleg. Sota el seu criteri, "unilateralisme i referèndum acordat" són propostes que arriben alhora des del Govern i que demostren que no està resolt quin és el rumb de l'executiu de Torra.

Una reunió de "continuïtat" de la relació institucional 

A hores d'ara, encara no està confirmada una reunió entre els presidents i, de fet, tampoc està confirmada la presència de Quim Torra a l'acte de Foment de dijous a la nit. Si la reunió entre presidents no es produeix finalment, Iceta creu que la relació institucional entre els dos governs quedarà "afeblida" però no trencada. I, si es produeix, serà per donar "continuïtat" a la relació institucional i difícilment per tancar acords perquè, ha dit el dirigent socialista, no s'està ara en aquest escenari.

Iceta no considera que Sánchez hagi de fer una proposta en aquests moments per resoldre el conflicte amb Catalunya. "Faci la proposta que faci, la resposta negativa per part del Govern està preparada. Jo no gastaria aquesta possibilitat", ha admès. Tot i això, ha assegurat que caldrà esperar fins divendres per veure si aquest esquema es trenca o no. 

En contra del 155 i d'il·legalitzar partits independentistes

El líder del PSC considera que l'independentisme hauria de ser el primer interessat en la continuïtat de Pedro Sánchez a la Moncloa. Perquè creu que s'ha d'aprofitar la "voluntat de diàleg" i perquè l'alternativa seria un govern de les tres dretes coaligades que suposarien una "regressió". "Els que realment volen una solució dialogada i un avanç en autogovern i finançament haurien de preferir la continuïtat del PSOE", ha sentenciat. 

De fet, en un moment en què tant el líder del PP, Pablo Casado, com el de Ciutadans, Albert Rivera, però també alguns barons del PSOE apel·len a l'aplicació del 155 i a la il·legalització de partits independentistes, Iceta els ha replicat que es llegeixin la Constitució i la llei de partits. En aquests moment, ha dit, no s'està en la tessitura d'aprovar "lleis il·legals" ni de fer un referèndum o una declaració unilateral d'independència, de la mateixa manera que tampoc considera que es doni un escenari per il·legalitzar partits. "I si algú creu que no és així, que ho porti als tribunals", ha etzibat.