Una plataforma d'observació internacional creada per entitats fiscalitzarà el judici de l'1-O

International Trial Watch - Catalan Referendum case neix per gestionar i facilitar la presència d'observadors, amb anàlisis des de l'àmbit acadèmic, processal i de drets humans

Presentació de la plataforma International Trial Watch - Catalan Referendum case
Presentació de la plataforma International Trial Watch - Catalan Referendum case | Aida Morales
17 de desembre del 2018
Actualitzat a les 14:01h
Fer una anàlisi profunda i un escrutini dels procediments legals i les possibles vulneracions de drets de cara al judici de l'1 d'octubre, que se celebrarà en els propers mesos al Tribunal Suprem. Aquest és el principal objectiu de la plataforma International Trial Watch - Catalan Referendum case, que neix de a mà de diverses entitats en defensa dels drets i les llibertats de Catalunya, i que ara s'articulen en un nou moviment per gestionar i facilitar la presència d'observadors estatals i internacionals.

D'entrada, ha explicat l'advocada Anaïs Franquesa, la presència d'observadors nacionals i internacionals en el judici, i l'anunci d'aquest procés fiscalitzador envia un clar missatge al Tribunal Suprem i ha d'esdevenir, d'entrada, una "garantia" per als presos polítics i els líders socials empresonat. D'aquesta manera, es posa en valor la tasca de l'observació, i es pretén actuar com un "mecanisme de monitoreig de totes les irregularitats que es puguin dur a terme durant el judici", ha afegit Albert Caramés, membre de Novact.

L'objectiu de la plataforma, doncs, traça el seu camí d'observació mitjançant tres branques. En primer lloc, ha explicat Franquesa, hi haurà la vessant acadèmica, que estudiarà el correcte compliment dels drets processals, el dret a la defensa o la imparcialitat del tribunal entre d'altres. Una segona pota estarà conduïda des del món de l'advocacia, amb professionals d'arreu de l'estat. I finalment, una tercera branca que supervisarà el judici des de l'àmbit del respecte als drets humans, civils i polítics.

En aquesta última, ha detallat l'advocada d'Irídia, es treballarà en contacte amb altres entitats que, per la seva part, també portin a terme processos de fiscalització del judici. Un exemple és Amnistia Internacional, que ja s'ha interessat en el seguiment del procés judicial. En aquests casos, el paper de la plataforma serà el de facilitar el seguiment, si és que se'ls hi requereix. En qualsevol cas, ha remarcat Franquesa, la pròpia plataforma portarà a terme el seu propi escrutini dels processos. 

Experts interessat d'arreu del món

Experts d'arreu d'Europa, la mediterrània, l'Amèrica Llatina o els Estats Units ja s'han interessat per participar en l'observació internacional del judici, i malgrat que la plataforma ha evitat donar noms, ha assegurat que n'hi ha desenes. "Estem intentant que vingui gent molt representativa d'entitats internacionals perquè el motiu s'ho val, i també hi ha gent molt interessada", ha recalcat Joan Tamayo, membre de l'Institut de Drets Humans de Catalunya. Aquestes persones supervisaran aspectes com la possible vulneració de drets civils i polítics, la llibertat d'expressió o el dret a la participació política, entre d'altres.

Per altra banda, ha afegit Iñaki Ribera, membre de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB, també es conformarà un equip d'una vintena d'acadèmics de Catalunya, València, el País Basc, Galícia i Andalusia que farà observació i seguiment del judici, per tal de confeccionar un informe relatiu a les garanties i drets processals, l'existència i la durada de la presó preventiva, l'equilibri de les parts, la pràctica de proves, la competència i la imparcialitat del tribunal: "Es constituirà un equip de professors d'universitats espanyoles de dret penal, processal, dret constitucional i dret internacional".

Les entitats impulsores de la plataforma són Novact, l’Associació Catalana per a la Defensa del Drets Humans, l’Institut dels Drets Humans de Catalunya, l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB, el Col·lectiu Praga, i Irídia - Centre per la Defensa dels Drets Humans. L'objectiu és que els observadors puguin ser presents durant el judici i, per aquest motiu, la plataforma ha demanat la col·laboració econòmica de la ciutadania per fer-ho possible.

Els informes que se'n derivin, s'acabaran presentant públicament, per a un ús de les defenses i el ressò internacional. En cap cas, però, apunten, la plataforma té vinculacions polítiques i, per tant, la tasca dels observadors internacionals es desenvoluparà independentment de la d'aquells que la realitzin en el marc d'un partit polític.