«Tinc una pregunta per a vostè, senyora Colau»

L'alcaldessa de Barcelona participa a la Dreta de l'Eixample en una de les audiències veïnals organitzades periòdicament per l'Ajuntament

La trobada d'aquest divendres ha estat a l'Escola Concepció
La trobada d'aquest divendres ha estat a l'Escola Concepció | Andreu Merino
14 de desembre del 2018
Veïns emprenyats, persones que lloen la tasca del govern municipal, votants decebuts i potencials nous votants que plantegen propostes de millor a l’acció política de l’Ajuntament de Barcelona. Aquest és el perfil de les persones que participen a la iniciativa Trobades amb l’alcaldessa, impulsada per l’executiu d’Ada Colau per “institucionalitzar” les trobades amb els veïns i no deixar que la inèrcia limiti la percepció de la ciutat que té l’executiu a allò que passa a Sant Jaume, segons paraules de l’alcaldessa.

Les trobades se celebren cada 15 dies i aquest divendres ha estat el torn de la Dreta de l’Eixample, on Colau ha participat en una sessió a l’Escola de la Concepció. Les demandes exposades pels veïns han estat relacionades amb la neteja, el transport públic, l’habitatge, el sensellarisme, la seguretat o l’educació.

Les respostes i els arguments de Colau han pivotat sobre tres eixos: les limitacions de les competències municipals, el seu passat com a activista i la insuficiència d’un mandat per aplicar totes les mesures desitjades.  “Tu creus que nosaltres no patim quan hi ha un desnonament?”, ha preguntat l’alcaldessa a una veïna. “Cada dia d’aquest mandat m’he preguntat què podíem fer per defensar més el dret a l’habitatge des de la institució”, ha afegit.

Durant la trobada Colau també ha adquirit alguns compromisos concrets. Alguns només afecten zones de la Dreta de l’Eixample, com la instal·lació de senyals de trànsit al voltant d’una escola o revisar el recorregut d’un autobús perquè els veïns el puguin utilitzar. Altres, tindrien repercussió sobre tota la ciutat, com el compromís de valor la creació d’una oficina per atendre casos d’assetjament immobiliari.

Entre els assistents, persones sense llar, veïns d’un bloc adquirit per un fons voltor o persones al llindar de la pobresa han transmès a l’alcaldessa la seva preocupació pel que consideren la “crisi” de l’habitatge.

Escridassada de Lagarder

Entre les persones a qui colau ha escoltat hi havia Lagarder Danciu, el mediàtic activista sense sostre, que ha criticat durament la política de Colau en relació al sensellarisme i als serveis socials. “Vas prometre que els remunicipalitzaries i els has concedit a Florentino Pérez”, ha etzibat.

EL discurs de Lagarder ha anat pujant de to i alguns assistents l’han fet callar i fins i tot l’han convidat a marxar. Al final, però, s’ha quedat, i Colau li ha respost. L’argument, que l’Ajuntament no tria adjudicar el servei a Clece, propietat de Pérez, i que en un mandat no es poden remunicipalitzar tots els serveis. “Nosaltres no veiem el nom dels aspirants al concurs públic i hem demanat a la Generalitat una llei que permeti prioritzar el tercer sector en l’adjudicació de serveis socials”, ha explicat.

El tramvia, “a prop”

La contaminació i la mobilitat en transport públic també han estat protagonistes de la trobada. Un dels assistents ha preguntat per la unió del tramvia a la Diagonal i Colau ha entomat el repte de respondre. “La unió està a prop”, ha assegurat.
A banda del transport públic, els patinets elèctric o les bicicletes també han motivat algunes queixes.

Traslladar la delegació del govern espanyol

També hi ha hagut temps per propostes originals. Com la d’un representant dels comerciants del COR Eixample, que ha preguntat a l’alcaldessa si seria possible demanar a la Moncloa un trasllat de la seu de la delegació del govern espanyol a Catalunya, ubicada al barri. L’objectiu, matar dos pardals d’un tret. “Guanyaríem un equipament i els comerciants no patiríem tant els efectes de les manifestacions”, ha dit.

I, evidentment, també s’ha parlat del pessebre a la plaça Sant Jaume. Una veïna ha agafat el micròfon per dir que primer el trobava horrorós però que ara li agrada. Una polèmica recurrent cada Nadal que, segons Colau, ja patia Pasqual Maragall quan era alcalde. “Un any va optar per tornar a posar un pessebre tradicional i li van ploure les crítiques igualment”, ha afirmat.

Hi ha queixes que, governi qui governi, seran recurrents en qualsevol mandat. D’altres, que afloren en moments puntuals i algunes que requereixen mesures urgents, no només per part de l’Ajuntament i que haurà d’entomar Colau o el nou alcalde o alcaldessa que lideri la ciutat el pròxim mandat.