El Suprem manté Marchena al judici de l'1-O perquè el Whatsapp de Cosidó era una «opinió»

L'alt tribunal considera intacta la independència del president de la sala penal que haurà de jutjar els presos independentistes

Manuel Marchena.
Manuel Marchena. | Europa Press
14 de desembre del 2018
Actualitzat a les 14:57h
El Suprem va decidir fa uns dies que no apartava el president de la sala segona -i penal- de l'alt tribunal, Manuel Marchena, del judici de l'1-O, tal com diversos acusats havien demanat a través de diversos escrits de recusació. D'aquesta manera, donava suport que Marchena continués presidint la sala de l'alt tribunal que els jutjarà, malgrat les acusacions de contaminació i manca d'imparcialitat sobre la seva persona i, en general, sobre el conjunt del tribunal.

Les recusacions acusaven Marchena i la resta de membres que conformen el tribunal de manca "d'independència judicial", sobretot arran del pacte per la composició del Consell general del Poder Judicial entre el PSOE i el PP, i pel missatge de Whatsapp del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, que analitzava aquest acord i parlava d'exercir el control del Suprem "per darrere".

Arran d'això, en un escrit presentat a l'alt tribunal, el mateix Marchena va demanar fa uns dies que no l'apartessin de la causa, ja que no hi tenia "cap interès, ni directe ni indirecte". A més, considerava que les peticions de recusació eren una "estratègia" dels processats per obligar la sala a justificar-se contínuament, i remarcava que no havia tingut "mai" cap interès en el "desenllaç" d'aquesta causa penal. 

Ara, la sala 61 de l'alt tribunal li dona la raó. En una interlocutòria, argumenta que el missatge del Whatsapp prové de Cosidó i no "imputa" Marchena, i encara va més enllà: "La recusació s'ha de basar en una actuació pròpia del magistrat, no en aquella que un tercer li atribueixi". A més, apunta que el missatge era una "opinió personal d'un dirigent polític" que res té a veure amb el que pensi el president de la sala penal.

Aquest missatge, continua, "ha de ser examinat en el context en què es realitza", és a dir, "és un argumentari que un polític utilitza per justificar un pacte amb una altra formació política" amb afirmacions "sobre temes que desconeix per complet". "El polític es justifica a ell mateix i utilitza en la seva defensa qualsevol argument que li sembli adequat", remarca el tribunal, un fet que es pot considerar una "opinió inacceptable", però sense afectació en l'àmbit jurisdiccional.

En aquest punt, també es recorda que Marchena "no ha dit ni fet res de manera que pugui resultar afectada la seva aparença d'imparcialitat".

Aplanar el camí del judici

La resolució sobre les recusacions s'havia de fer abans de la vista preliminar de qüestions de previ pronunciament, que serà aquest proper dimarts 18 de desembre. En aquesta, les defenses podran tornar a plantejar que el Suprem no és competent per seguir endavant amb el cas i que s'ha de portar la causa al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Un cop resoltes les recusacions, però, la sala penal ja té via lliure per fixar la data per celebrar la vista de previ pronunciament. 

Una vegada es resolgui si el Suprem és competent, es donaran 10 dies a les defenses perquè presentin els seus escrits i demanin la prova que considerin. Tot apunta, segons ja va analitzar amb diversos advocats i juristes NacióDigital, que la data per arrencar el judici es manté per al gener. 
 

Auto de la sala 61 sobre les recusacions by naciodigital on Scribd