Sánchez només oferirà a Torra diàleg dins la Constitució i «entre catalans»

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, descarta assumir les competències en matèria de seguretat que estan en mans dels Mossos

Isabel Celaá, Nadia Calviño i José Luis Ábalos, en roda de premsa després del consell de ministres
Isabel Celaá, Nadia Calviño i José Luis Ábalos, en roda de premsa després del consell de ministres | ACN
14 de desembre del 2018
Actualitzat a les 14:44h
Últim consell de ministres abans de la reunió del gabinet espanyol a Barcelona previst per divendres vinent a la Llotja de Mar. Davant la possibilitat que hi hagi una trobada entre Quim Torra i Pedro Sánchez, i davant la voluntat de Torra de tractar "a fons" solucions polítiques per resoldre el conflicte existent, la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha recalcat que només s'oferirà "diàleg dins la Constitució i entre catalans". "No hi ha censura prèvia" sobre la trobada, ha dit, però "no hi ha sortida" que no passi pel diàleg "dins la Constitució". "Les forces sobiranistes no tenen majoria social, només parlamentària. I això és important", ha apuntat Celaá, que ha defensat la "canalització" del xoc amb una hipotètica proposta catalana d'autogovern.

El consell de ministres, ha dit, es reunirà amb "normalitat", de la mateixa manera que ja es va fer a Sevilla fa uns mesos. Si hi ha trobada entre Torra i Sánchez, hi podrien participar més membres de l'executiu estatal? "Aquest no seria el format. El president del govern espanyol es trasllada a una comunicat, l'altre president fa d'amfitrió i hi ha la possibilitat de trobar-se", ha reflexionat Celaá. No hi ha cap dissent previst de reunió, en tot cas, i "està tot per confirmar". El format que avala la Moncloa, en tot cas, és de dos presidents, sense participació d'altres consellers a l'estil d'Elsa Artadi i Pere Aragonès i ministres com Carmen Calvo i Meritxell Batet.

"El Govern ha refermat el seu compromís amb la seguretat ciutadana de cara al consell de ministres. La seva resposta va ser de màxima normalitat i seran amfitrions en les condicions que ells requereixin", ha reflexionat la portaveu, que ha expressat "confiança" amb el compliment del deure "professional" dels Mossos. No ha volgut concretar el número d'efectius que es desplaçaran a Barcelona per part dels cossos i forces de seguretat de l'Estat. La setmana vinent s'acabarà de perfilar. En tot cas, però, està "absolutament descartat" assumir competències dels Mossos per part de l'Estat.

Celaá ha recordat el debat de dimecres al Congrés, i ha indicat que tot allò que s'escapi de la Constitució tindrà una resposta "contundent" per part del govern espanyol. Ha volgut situar, en aquest sentit, l'executiu estatal entre els qui parlen des de "l'emoció" i les posicions contràries al text del 1978 -l'independentisme- i aquells que volen un "155 perpetu". "Tot plegat existeix altura de mires, lleialtat, diàleg i sentit d'Estat. Els catalans han de forjar un nou acord com a preludi a noves vies d'entesa", ha indicat.

Els contractes de lloguer, de 3 a 5 anys

Pel que fa a les ajudes al lloguer, el decret pretén posar fi a alguns "abusos" detectats per l'administració. "Cal prendre mesures: el 65% dels desnonaments del tercer trimestre van ser per impagaments en el lloguer", ha apuntat el ministre de Foment, José Luis Ábalos. Els desnonaments en habitatge de lloguer estan creixent en un 5% anual, i les famílies destinen un 40% dels ingressos mensuals a pagar l'habitatge. La norma aprovada modifica cinc lleis i s'amplia el termini dels contractes de lloguer de 3 a 5 anys com a mínim. El govern del PP va fer el pas contrari.

"Això donarà més seguretat als llogaters per emprendre un projecte de vida", ha reflexionat el ministre. La resta de mesures van encaminades a protegir els llogaters, i es promourà la coordinació amb els serveis socials per buscar alternatives en cas de desnonaments. Els ajuntaments podran bonificar els lloguers fent una rebaixa de l'IBI. Existeix el compromís, també, de mobilitzar sòl públic per a lloguer social.

Contracte amb Renfe i tarifes d'autopistes rescatades

Ábalos ha anunciat que s'ha donat llum verda a la renovació del contracte amb Renfe per als serveis públics. La xifra és de pràcticament 10.000 milions d'euros, i arribarà fins a l'any 2028 amb l'opció que s'allargui de manera opcional fins al 2033. "Això ens permetrà licitar 3.000 milions en els propers mesos per tenir els trens que tanta falta ens fan", ha apuntat Ábalos. També ha anunciat que es rebaixen les tarifes en algunes autopistes, inclosa l'AP-7 i d'altres vies d'arreu de l'Estat.

"Amb això aconseguirem apujar els ingressos", ha considerat el ministre en referència a les tarifes, que afecten les autopistes de peatge rescatades. La rebaixa tarifària és d'un 30% de mitjana, segons ha detallat durant la roda de premsa.