El govern espanyol recupera els contractes de lloguer de cinc anys

Així ho ha explicat el ministre de Foment, José Luis Ábalos, després del consell de ministres

Un pis en lloguer al centre de Barcelona
Un pis en lloguer al centre de Barcelona | Albert Alcaide
14 de desembre del 2018
Actualitzat a les 14:03h
Últim consell de ministres abans de la reunió del gabinet espanyol a Barcelona previst per divendres vinent a la Llotja de Mar. Una de les decisions estrella que s'ha pres és la decisió d'allargar el termini mínim dels contractes de lloguer dels 3 anys actuals fins als 5. "Cal prendre mesures: el 65% dels desnonaments del tercer trimestre van ser per impagaments en el lloguer", ha apuntat el ministre de Foment, José Luis Ábalos.

Els desnonaments en habitatge de lloguer estan creixent en un 5% anual, i les famílies destinen un 40% dels ingressos mensuals a pagar l'habitatge. La norma aprovada modifica cinc lleis i s'amplia el termini dels contractes de lloguer de 3 a 5 anys com a mínim. El govern del PP va fer el pas contrari, i Pedro Sánchez es va proposar revertir-ho.

"Això donarà més seguretat als llogaters per emprendre un projecte de vida", ha reflexionat el ministre. La resta de mesures van encaminades a protegir els llogaters, i es promourà la coordinació amb els serveis socials per buscar alternatives en cas de desnonaments. Els ajuntaments podran bonificar els lloguers fent una rebaixa de l'IBI. Existeix el compromís, també, de mobilitzar sòl públic per a lloguer social.

Contracte amb Renfe i tarifes d'autopistes rescatades

Ábalos ha anunciat que s'ha donat llum verda a la renovació del contracte amb Renfe per als serveis públics. La xifra és de pràcticament 10.000 milions d'euros, i arribarà fins a l'any 2028 amb l'opció que s'allargui de manera opcional fins al 2033. "Això ens permetrà licitar 3.000 milions en els propers mesos per tenir els trens que tanta falta ens fan", ha apuntat Ábalos. També ha anunciat que es rebaixen les tarifes en algunes autopistes, inclosa l'AP-7 i d'altres vies d'arreu de l'Estat.

"Amb això aconseguirem apujar els ingressos", ha considerat el ministre en referència a les tarifes, que afecten les autopistes de peatge rescatades. La rebaixa tarifària és d'un 30% de mitjana, segons ha detallat durant la roda de premsa.