Torra evitarà reunir-se amb Sánchez si no és per abordar solucions polítiques «a fons»

Fonts de Presidència assenyalen que per tractar assumptes sectorials ja hi ha les trobades entre consellers i ministres

Quim Torra i Pedro Sánchez a la Moncloa
Quim Torra i Pedro Sánchez a la Moncloa | Govern
14 de desembre del 2018
Actualitzat a les 12:32h
El president de la Generalitat, Quim Torra, no es reunirà amb Pedro Sánchez si no és per abordar "tots els temes", també els de "fons", inclòs el referèndum d'autodeterminació. Així ho assenyalen a NacióDigital fonts del Govern, que insisteixen: "No cal fer reunions per tractar assumptes sectorials. Per això ja hi ha les bilaterals entre ministeris i conselleries". Les mateixes fonts assenyalen que, des del 9 de juliol -data de la primera reunió entre els dos presidents- no s'ha variat de posició i reclamen a la Moncloa que es parli de "tots els temes", la qual cosa inclou també el referèndum.

El diàleg és aquest matí constant entre Presidència i Vicepresidència, tenint en compte que qui ha rebut la carta de Carmen Calvo és Pere Aragonès. Encara no queda clar si es respondrà aquest mateix divendres la missiva, però no es vol anar més enllà de demà. En teoria, els dos presidents d'havien de reunir entre finals de setembre i finals d'octubre, però els esdeveniments han anat ajornant la trobada fins fer-la entrar en via morta. De cara al 21-D, l'executiu català manté oficialment la voluntat de fer una reunió "de govern a govern", però la Moncloa ni tan sols ho va considerar.

La carta de Calvo arriba només dos dies després que Sánchez fes una intervenció dura contra l'independentisme al Congrés dels Diputats. Davant d'aquesta circumstància, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha assegurat en una entrevista a l'espai L'entrevista de La Xarxa que "no es pot demanar diàleg" després de fer un discurs "incendiari" com el del president espanyol a la cambra baixa.
 
Carta per al "diàleg constructiu"

Sánchez ha ofert formalment a Torra una reunió per "reprendre el camí del diàleg constructiu" en la visita del govern espanyol a Catalunya el 21 de desembre. Ho ha fet a través d'una carta a què ha tingut accés NacióDigital enviada per Calvo en què es demana també que el Govern "col·labori" en l'organització del consell de ministres a Barcelona divendres vinent. Calvo també ha enviat una carta a Ada Colau per demanar la col·laboració de l'Ajuntament en aquesta reunió de l'executiu espanyol. 

De cara al 21-D, el govern espanyol preveu enviar 1.000 efectius de la policia espanyola, enlloc dels 400 que s'havia plantejat inicialment, per les mobilitzacions de l'independentisme previstes per divendres. Malgrat que dimecres Calvo va assegurar al Congrés que, si la seguretat està garantida a Catalunya amb els Mossos, no caldrà enviar agents de la Guàrdia Civil ni de la Policia Nacional espanyola, ahir va transcendir que Sánchez no es refia de la policia catalana i prepara un macrooperatiu policial.

L'independentisme, en tot cas, vol fer bullir el 21-D i ha convocat diverses mobilitzacions, centralitzades a Barcelona, però no es descarta que també n'hi hagi arreu del territori. Els CDR preveuen desbordar la Llotja, on se celebrarà el consell de ministres. Òmnium farà un consell "popular" de ministres, un acte polític "transversal" per respondre a la Moncloa amb un missatge que eviti el "parany" dels incidents. Per la seva banda, l'Assenblea Nacional Catalana (ANC) vol col·lapsar la capital catalana amb una marxa "massiva" de vehicles. Aquí teniu totes les concentracions previstes. 
 

Carta de Carmen Calvo a Pere Aragonès by naciodigital on Scribd