Colau congel·la les llicències d'obres a Gràcia

La moratòria, que durarà almenys un any i ja està en vigor, afecta un barri especialment sotmès a la pressió immobiliària

La plaça del Sol, al barri de Gràcia de Barcelona
La plaça del Sol, al barri de Gràcia de Barcelona | Jordi Bes
Redacció
14 de desembre del 2018
Actualitzat a les 12:29h
Fre a les promocions immobiliàries a Gràcia. L'Ajuntament de Barcelona ha suspès durant un any l'atorgament de noves llicències d'obres al nucli del districte, el barri de la Vila de Gràcia, així con en part dels barris adjacents de la Salut, Vallcarca, Camp del Grassot i Gràcia Nova. A la vegada, suspèn també les llicències per a obres de gran rehabilitació -que comporten enderrocar tot l'edifici excepte les façanes, fer-ne canvis en l'estructura o augmentar el volum habitable o el nombre de pisos-.

La mesura, que té com a objectiu la "preservació urbanística i protecció del patrimoni", s'ha publicat aquest dijous al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, la va aprovar el dia anterior la comissió de govern de l'Ajuntament, i ha entrat immediatament en vigor. La congelació de llicències no afecte les que ja estaven atorgades.

La moratòria s'aplica en un barri especialment sotmès a la pressió immobiliària i la gentrificació, que en les darreres dècades ha vist com els pisos de la seva trama de carrers estrets es cotitzaven al nivell dels d'altres barris tradicionalment benestants de la ciutat.

La decisió, a més, suposa una resposta immediata de l'equip de govern que encapçala l'alcaldessa Ada Colau a l'enderrocament d'unes cases unifamiliars al carrer Encarnació  -al cor del barri-, on s'hi faran una vintena de pisos, i que va generar un considerable rebuig veïnal. En el cas del carrer Encarnació, l'Ajuntament no ha pogut evitar l'enderroc però sí que ha arribat a un acord amb el promotor immobiliari per salvar l'alzina centenària ubicada als terrenys, una demanda molt reivindicada pels veïns.

Aquest enderroc no és l'únic que ha aixecat polseguera a Gràcia últimament. La immobiliària La Llave de Oro va iniciar la demolició de l'antiga casa okupa Ca La Trava. Els veïns que ocupen el bloc adjacent han denunciat que les obres posen en perill els seus habitatges. La setmana passada, els veïns van denunciar el suïcidi d'una de les veïnes per "violència immobiliària". 

 

Moratòria d'obres al barri de Gràcia de Barcelona by naciodigital on Scribd

Arxivat a