William Carnes va gastar 89.600 euros sense «motivació» amb una Visa pública

L'informe sobre les despeses de l'exdirector de Turisme de Barcelona, al qual ha tingut accés NacióDigital, troba llacunes en la justificació d'hotels, restaurants i taxis, però ell defensa que no hi ha cap "ús estrany"

Informe sobre les despeses de Jordi William Carnes a Turisme de Barcelona
Informe sobre les despeses de Jordi William Carnes a Turisme de Barcelona | ND
14 de desembre del 2018
Actualitzat el 15 de desembre a les 17:56h
Per què va dimitir realment Jordi William Carnes com a director general de Turisme de Barcelona? L'1 de febrer, qui va ser conseller i regidor al consistori barceloní amb el segell del PSC, va presentar la seva renúncia al·legant "motius professionals". Però el seu anunci coincidia amb la publicació d'una primera auditoria que havia detectat despeses sense motivar durant els tres anys i mig en què va dirigir al consorci. L'Ajuntament de Barcelona va ordenar a partir d'aleshores un escodriny exhaustiu de la seva gestió. I el darrer informe de l'auditoria interna, al qual ha tingut accés NacióDigital, conclou que William Carnes va gastar amb una targeta Visa de fons públics fins a 89.609 euros "que no tenen motivació" i que 9.949 d'aquests "no tenen justificants". 

Pagaments de dinars de 1.200 euros a Dubai el 30 de gener del 2017 o de 1.250 euros a un restaurant de Londres el 14 de març del 2016 sense aclarir el vincle amb la tasca professional ni el número de comensals. Una estada a un hotel de Dubai per 2.175 euros la segona setmana d'octubre del 2015 sense determinar a quantes nits correspon l'estada o fins a dos viatges a Dubai per la mateixa activitat amb tan sols 25 dies de diferència l'abril del 2015. 

"Algú pot voler especular, però no hi ha hagut un ús estrany", argumenta William Carnes, que afegeix que el "reconforta" que surti l'informe perquè demostra que "tot està comptabilitzat i són despeses pròpies de la feina". "No hi ha res irregular ni ús indegut", afegeix a preguntes d'aquest diari. William Carnes assegura que ha "seguit sempre els criteris" fixats per Turisme de Barcelona. "Un altre debat és si haig de dir o no amb qui dinava. Per un tema de confidencialitat, no ho diré. Però normalment són o una o dues persones més, o un grup", insisteix per defensar les despeses amb la Visa pública.

En l'informe s'hi detallen pagaments sense aclarir de dinars de 1.200 euros a Dubai el 30 de gener del 2017 o de 1.250 euros a un restaurant de Londres el 14 de març del 2016

Les despeses d'hotels i restaurants citades a l'informe són només alguns exemples inclosos en l'anàlisi exhaustiva feta per Ernst & Young sobre els pagaments amb diners públics de la Visa assignada a William Carnes. En el document s'enumeren també pagaments justificats de forma incoherent, com despeses en ciutats diferents assignades a la mateixa data. Per exemple, una despesa d'un hotel i un restaurant a Londres al mateix temps que hi ha despeses de taxi a Barcelona. "Sembla estrany el càrrec de dos taxis a Barcelona en la mateixa data que hi ha un càrrec de restaurant i un càrrec d'hotel a Londres", diu l'informe sobre l'activitat de William Carnes el març del 2016. Un altre exemple: un pagament d'hotel als Emirats Àrabs mentre hi ha càrrecs de dos taxis a Barcelona. "Sembla estrany que el mateix dia del càrrec de l'hotel hi hagi dos taxis, almenys l'últim, de Barcelona", conclou el document sobre l'activitat que correspon al setembre del 2016.

William Carnes: "No hi ha hagut un ús estrany, no hi ha res irregular ni ús indegut"

En l'informe també es desgranen despeses de quantitats menors en concepte de taxis i aparcaments -fins i tot en diumenge i fins a set despeses de transport en un sol dia- sense aparent activitat associada al consorci. El document inclou, fins i tot, un resum total de les despeses en restaurants. L'any 2016, William Carnes hauria gastat 25.019 euros en 111 restaurants, dels quals es considera que només 52 haurien estat vinculats a l'activitat del consorci. Durant el 2017 va ser un total de 9.986 euros en 66 restaurants, dels quals es consideren que només en 19 casos la despesa estava vinculada a activitat de Turisme Barcelona. "Destaca la falta de vinculació a una activitat del consorci", resumeix l'informe. 

 

Jordi William Carnes Foto: Generalitat de Catalunya


El document que detalla l'ús de la targeta de crèdit que va fer el director general de Turisme de Barcelona entre els anys 2014 i 2017 està enllestit des del mes de juliol. Ara mateix, continua a les mans del regidor de Turisme de l'Ajuntament de Barcelona, Agustí Colom, i del president de Turisme de Barcelona, Joan Gaspart, hoteler que ostenta aquest càrrec des del 1993. Tanmateix, no s'ha fet públic, tot i que en aquests moments també el té el propi William Carnes per poder fer-ne al·legacions. "Puc complementar aquest procés", assegura l'exregidor.

L'any 2016, William Carnes hauria gastat 25.019 euros en 111 restaurants, dels quals es considera que només 52 haurien estat vinculats a l'activitat del consorci

Fonts coneixedores de la situació expliquen que precisament Gaspart hauria demanat a l'Ajuntament que no sortís a la llum encara fins a les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona. Hi ha, però, reunió del consell general el pròxim 19 de desembre. El que pretendria l'hoteler, expliquen aquestes fonts a NacióDigital, és que no es fes evident que durant 25 anys presidint el consorci es fes evident el "culpa in vigilando".

I és que Turisme de Barcelona està format per l'Ajuntament de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona i la Fundació Barcelona Promoció. Qui coneix bé l'entramat del consorci explica que el "pecat original" des de la seva creació és que sempre ha tingut més pes el sector privat que no pas el públic, fet que ha dificultat la influència de l'Ajuntament, així com el control públic de l'ens. De fet, les fonts consultades expliquen que l'administració no havia escrutat mai fins ara l'ús de la Visa que feia el director general. "S'ha produït una gestió opaca i relaxada pel que fa als controls", sentencia. Després de la renúncia de William Carnes, es va trigar cinc mesos en nomenar el nou director general: Joan Torrella.  

Les fonts consultades expliquen que l'administració no havia escrutat mai fins ara l'ús de la Visa que feia el director general de Turisme de Barcelona

L'informe elaborat per la Direcció de Control de Gestió de l'Ajuntament de Barcelona a partir de l'anàlisi de l'ús de la targeta Visa fet per William Carnes durant l'exercici del seu càrrec com a director general de Turisme de Barcelona conclou que el control per part del consorci "no ha estat diligent". Especifica que "s'hauria de fer un estudi en relació a la responsabilitat que han tingut tant el director com els òrgans administratius que han contribuït a la no motivació ni a la justificació de les despeses".

El document també subratlla que "s'hauria de saber quin benefici ha obtingut el consorci derivats de les activitats realitzades pel seu director, ateses que les despeses han estat sufragades amb diner públic". En un moment, a més, especialment delicat per a la ciutat, que va viure amb preocupació els efectes que podria patir el sector turístic arran dels atemptats de l'agost del 2017 o els mesos àlgids del procés sobiranista. A les conclusions, l'informe també recorda que ja es va avisar l'any 2016 William Carnes que no constava els motius de les despeses que feia, una anomalia que no va subsanar l'any següent.

El document de la Direcció de Control de Gestió fa al consistori tres recomanacions per resoldre el conflicte. La primera, que William Carnes retorni els 89.609 euros que "no tenen motivació". La segona, procedir al retorn de 9.949 euros de les activitats "amb observacions detectades una vegada revisats els justificants de pagament i les que no tenen justificant", una opció que la presidència de Turisme de Barcelona veuria amb bons ulls per acabar amb el conflicte de la forma menys costosa i sorollosa possible. I la darrera, abonar aquest 9.949 més els pagaments "irregulars" que es detectin després de revisar tots els justificants amb un estudi exhaustiu "amb un equip de treball" expert. Aquesta opció, però, requeriria temps per tancar aquest capítol farcit de polèmica sobre William Carnes, que va ser conseller d'Agricultura del tripartit entre 2006 i 2007 i regidor de l'Ajuntament de Barcelona durant cinc anys, del 2007 al 2013.