Els advocats dels presos polítics qualifiquen de «salvatjada» un possible trasllat anticipat a Madrid

Andreu Van den Eynde, Marina Roig, Olga Arderiu i Jordi Pina no esperen que el Suprem accepti la seva petició perquè els líders polítics siguin jutjats al TSJC però denuncien que això torna a vulnerar els seus drets

Multitudinària manifestació per la llibertat dels presos polítics
Multitudinària manifestació per la llibertat dels presos polítics | Adrià Costa
14 de desembre del 2018
Actualitzat a la 13:12h
Un hipotètic trasllat anticipat dels presos polítics a presons de Madrid -ja fos per controlar el seu estat de salut arran de la vaga de fam o per facilitar que ja fossin allà de cara al judici previst per finals de gener- seria una "salvatjada". Així ho ha assegurat l'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, que conjuntament amb Marina Roig -advocada de Jordi Cuixart-, Olga Arderiu -advocada de Carme Forcadell- i Jordi Pina -advocat de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez- han debatut a Els Matins de TV3 sobre l'últim pas abans de l'inici del judici de l'1-O al Tribunal Suprem.

"Si en el moment més crucial de les tasques de defensa passa qualsevol cosa, és que les estan atacant directament", ha declarat Van den Eynde, sobre les informacions publicades en diversos mitjans, que apunten a la possibilitat d'aquest trasllat a presons madrilenyes abans de Nadal. De moment, i tal com ja va publicar NacióDigital, els advocats no en tenen constància, i si finalment això fos així, es tornarien a plantejar interposar un recurs contra la decisió judicial.

Aquest proper dimarts, han explicat, se celebrarà una vista només amb advocats per a qüestions de previ pronunciament, on s'intentarà convèncer l'alt tribunal espanyol que no és el competent per jutjar el cas. En el cas de Cuixart, a més, ha manifestat la seva advocada, "no ha estat mai aforat" i, per tant, s'està produint una vulneració dels seus drets que, en el cas de la resta, també passa -ha recordat Van den Eynde- per no permetre'ls la possibilitat que la seva situació sigui revisada per una instància superior.

"En qualsevol altre procediment en què tu intentis convèncer el Suprem davant la seva competència, sempre és molt reticent", ha assegurat Jordi Pina. En canvi, "ara hi ha una fal·lera absoluta per ser competent" quan, per exemple, en el judici del 9-N -quan es van fer votacions fora de Catalunya, ha recordat- "ningú es va plantejar" que, a excepció de Francesc Homs, la resta haguessin de ser jutjats a Madrid.

La vista de dimarts, doncs, consideren, marcarà el to d'un judici que es preveu llarg i costós. Per això, els lletrats han demanat que els presos polítics resideixin en les presons més properes possible al tribunal per evitar accidents en els desplaçaments i poder aprofitar les hores per preparar la defensa, i han apuntat com a una possible opció un centre obert que hi ha a Madrid. "L'escenari de dimarts ens deixarà clar on estem", ha assegurat Roig, que també ha reconegut que la previsió del debat i el tractament serà similar al que s'ha anat veient fins ara.

El suport al carrer d'un judici polític

De moment, ha assegurat Olga Arderiu, els presos estan "molt enfocats en preparar el judici". I en el cas de Carme Forcadell i Dolors Bassa, ha recordat, demanen que no se les "oblidi" perquè "estar soles és molt dur". No obstant això, la mobilització al carrer arriba dins de les presons i, per tant, ha assegurat Van den Eynde, els advocats també aniran al judici a "defensar el dret a la protesta". "Si és un judici polític, hi ha una jurisdicció que també ens està escoltant, que és la popular", ha afirmat, i ha afegit: "La ciutadania és també un dels nostres interlocutors, però no crec que poguem donar instruccions a la gent sobre què ha de fer".

De fet, ha indicat Roig, "les situacions de tensió mai ajuden en un procediment judicial", tot i que ha precisat que aquest "no és un procediment judicial normal" i, com que és un judici polític, "el més normal és que la tensió es traslladi perquè la injustícia indigna la gent". En aquest punt, tots han coincidit que serà "el pitjor i millor judici" de la seva vida, ja també els és impossible no desvincular-se'n.

Una d'aquestes manifestacions de la indignació és la que porten a terme els quatre vaguistes de fam des de la presó de Lledoners. Sobre ells, l'advocat de Sànchez, Rull i Turull ha assegurat que estan "més dèbils", però segueixen "treballant amb normalitat".